Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παρ’ ολίγον ατύχημα

Μου το είχε αναλύσει πριν από αρκετά χρόνια ο παιδικός μου φίλος και πλέον κουμπάρος μου Κώστας Νεστορούδης (καπετάνιος σ’ ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο), όταν ακόμη ασκούσε τα καθήκοντα του Safety Officer.

Εμείς, μου λέει, όταν έχουμε κάποιο συμβάν, κάποιο μικροατύχημα επάνω στο καράβι (ακόμη και χωρίς τραυματισμό), που δυνητικά όμως θα μπορούσε να οδηγήσει σ’ ένα σοβαρότερο ατύχημα, το διερευνούμε και το καταγράφουμε βασιζόμενοι σ’ ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο: το near-miss incident report (έκθεση για παρ’ ολίγον ατύχημα). Εντοπίζουμε με τον τρόπο αυτό πού υπήρξε το κενό ή το πρόβλημα στις διαδικασίες μας. Μήπως δεν τηρήθηκε το προβλεπόμενο πρωτόκολλο ενεργειών, μήπως υπήρξε ολιγωρία, αμέλεια, υποεκτίμηση του κινδύνου, κάποιο τεχνικό πρόβλημα κ.ά. Εντοπίζοντας λοιπόν την αιτία ή τις αιτίες του παρ’ ολίγον ατυχήματος τροποποιούμε και βελτιώνουμε συνεχώς τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα ασφαλείας μας με σκοπό να αποφύγουμε κάποιο σοβαρότερο ατύχημα στο μέλλον το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη και σε θάνατο.


Αν ανατρέξουμε στην σχετική βιβλιογραφία θα δούμε ότι ως παρ’ ολίγον ατύχημα ορίζεται “ένα μη προγραμματισμένο συμβάν το οποίο δεν οδήγησε σε κάποιον τραυματισμό αλλά ωστόσο δυνητικά αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί”. Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα μη ασφαλούς συμπεριφοράς εκ μέρους των εμπλεκομένων ή λαθών και παραλείψεων σε διαδικασίες και πρωτόκολλα ασφάλειας.

Ο Herbert Heinrich, πρωτοπόρος στη βιομηχανική ασφάλεια τη δεκαετία του 1930, αποτυπώνει, με πολύ παραστατικό τρόπο, το πώς φτάνουμε σ’ ένα σοβαρό ατύχημα. Η πυραμίδα του Heinrich έχει στη βάση της τις επισφαλείς συμπεριφορές - πράξεις οι οποίες θα προκαλέσουν 300 παρ’ ολίγον ατυχήματα. Εάν δεν γίνει η καταγραφή - διερεύνησή τους έτσι ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες ασφάλειας μελλοντικά θα οδηγήσουν σε 30 ατυχήματα με μικροτραυματισμούς και νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συμβεί ένα σοβαρό ή ακόμη και θανατηφόρο ατύχημα.

Εάν σπρώχνουμε κάτω από το χαλί κάθε μικροατύχημα επειδή δεν υπήρξε τραυματισμός (δεν έγινε και μεγάλος ντόρος στα κανάλια) αυτό σε βάθος χρόνου κάποια στιγμή θα αποβεί μοιραίο. Η συγκυρία δεν θα είναι πάντα υπέρ μας. Δυστυχώς, στη χώρα μας απ’ ότι φαίνεται μαθαίνουμε μόνο όταν παθαίνουμε. Τότε όμως είναι αργά, το κακό έχει γίνει και τα μικροατυχήματα, είναι γνωστόν τοις πάσι, είχαν προηγηθεί της μεγάλης καταστροφής.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως

Αντιμετώπιση πνιγμονής σε ενήλικες

Πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής, σφηνώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού φράζοντας την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες. Πρόκειται για μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η ψυχραιμία και η γνώση βασικών χειρισμών τους οποίους όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.  Αντιμετώπιση  • Εάν το άτομο βήχει, μην επιχειρήσετε να του δώσετε χτυπήματα στην πλάτη όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σταθείτε δίπλα του και παρακινείστε το να βήξει. Το γεγονός ότι βήχει σημαίνει ότι περνάει αέρας και με την πίεση αυτή του αέρα το ξένο σώμα θα βγει απελευθερώνοντας τον αεραγωγό. Εάν δοθούν χτυπήματα στην πλάτη υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να μετακινήσουν το ξένο σώμα και να φράξουν τελείως τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια.  • Εάν το άτομο σταματήσει να βήχει ή δεν βήχει καθόλου, στην εναγώνια προσπάθειά του να μας δείξει ότι πνίγεται

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ