Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ευρωπαϊκή ημέρα του 112


 

O ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 είναι ο τηλεφωνικός αριθμός τον οποίο μπορείτε να καλέσετε από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο για να ζητήσετε  βοήθεια, όπως σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων, φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών, εγκληματικών ενεργειών κλπ. Ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γιορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου (11/2). Δεν υποκαθιστά τους υφιστάμενους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης (166,100, 199) αντίθετα στις περισσότερες χώρες λειτουργεί παράλληλα με αυτούς.                                                                  

Σε κάποιες χώρες βέβαια όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ρουμανία, η Μάλτα και η Ολλανδία το 112 λειτουργεί ως μοναδικός αριθμός για κλήσεις έκτακτης ανάγκης ενώ χρησιμοποιείται και από ορισμένες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελβετία, η Ινδία και η Νότιος Αφρική.

Στην Ελλάδα αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του 112 είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το επιχειρησιακό του κέντρο στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους χειριστές οι οποίοι απαντούν στις κλήσεις για βοήθεια τουλάχιστον στην αγγλική και την γαλλική γλώσσα έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης ατόμων που δεν μιλούν τη γλώσσα της χώρας μας. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα επιχειρησιακά κέντρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Πλεονεκτήματα του 112

·     Η κλήση στο 112, είτε από σταθερό είτε από κινητό, είναι δωρεάν ενώ από τους τηλεφωνικούς θαλάμους γίνεται χωρίς τη χρήση τηλεκάρτας.

·     Μπορείτε να καλέσετε ακόμη κι αν το πληκτρολόγιο του κινητού είναι κλειδωμένο.

·     Από το κινητό σας μπορείτε να καλέσετε το 112 ακόμη και χωρίς κάρτα sim.

·     Η κλήση στο 112 είναι εφικτή ακόμη και χωρίς σήμα στο κινητό σας καθώς αν περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας σας, η κλήση πραγματοποιείται μέσω δικτύων άλλων εταιρειών που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής).

·     Η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος από το επιχειρησιακό του κέντρο μέσω συστήματος GPS.

·     Οι υπηρεσίες από τις οποίες μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια καλώντας το 112 είναι οι παρακάτω:

  • Αστυνομία
  • Πυροσβεστικό Σώμα
  • ΕΚΑΒ
  • Λιμενικό Σώμα
  • Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056
  • Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000
Τρόποι κλήσης του 112

Εκτός από τον κλασικό τρόπο κλήσης μέσω τηλεφώνου εναλλακτικά μπορείτε να καλέσετε το 112 και με τους εξής τρόπους:

  • Στέλνοντας γραπτό μήνυμα (SMS) ή MMS στον αριθμό 112
  • Στέλνοντας φαξ (fax) στον αριθμό 11.112
  • Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στη διεύθυνση contact@112.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής του gov.gr, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητά τηλέφωνα με iOS και Android.

Ένα πολύ χρήσιμο ενημερωτικό video  με κινούμενα σχέδια σχετικά με την χρήση του 112 που μπορείτε να δείξετε και στα παιδιά.     youtu.be/hO6YIl-JNcU

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως

Αντιμετώπιση πνιγμονής σε ενήλικες

Πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής, σφηνώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού φράζοντας την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες. Πρόκειται για μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η ψυχραιμία και η γνώση βασικών χειρισμών τους οποίους όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.  Αντιμετώπιση  • Εάν το άτομο βήχει, μην επιχειρήσετε να του δώσετε χτυπήματα στην πλάτη όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σταθείτε δίπλα του και παρακινείστε το να βήξει. Το γεγονός ότι βήχει σημαίνει ότι περνάει αέρας και με την πίεση αυτή του αέρα το ξένο σώμα θα βγει απελευθερώνοντας τον αεραγωγό. Εάν δοθούν χτυπήματα στην πλάτη υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να μετακινήσουν το ξένο σώμα και να φράξουν τελείως τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια.  • Εάν το άτομο σταματήσει να βήχει ή δεν βήχει καθόλου, στην εναγώνια προσπάθειά του να μας δείξει ότι πνίγεται

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ