Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρήσιμες οδηγίες σε περίπτωση σεισμού

Οι πρόσφατοι σεισμοί στην Εύβοια και την Λέσβο έρχονται να μας  υπενθυμίσουν ότι η Ελλάδα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο σεισμογενών χωρών του πλανήτη, καθώς στην επικράτειά της συμβαίνει ένας σεισμός, τουλάχιστον 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κάθε 18 μέρες. Ο σεισμός, δυστυχώς, δεν μπορεί ούτε να προβλεφθεί ούτε να αποτραπεί και μπορεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε κτιριακές υποδομές αλλά και μαζικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Έχει αποδειχθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις θάνατοι και τραυματισμοί προκαλούνται εξαιτίας της συμπεριφοράς των ανθρώπων, τόσο την ώρα του  σεισμού όσο και κατά τη μετασεισμική περίοδο. Κάποιοι πηδούν από μπαλκόνια, άλλοι μπαίνουν σε ανελκυστήρες, και εγκλωβίζονται μέσα σε αυτούς, ενώ άλλοι συνωστίζονται σε εξόδους κτιρίων. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να έχουμε καταστρώσει από πριν ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης έτσι ώστε να προστατευθούμε. 

 

Πριν τον σεισμό

·    Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας ορίστε ένα συγκεκριμένο σημείο συνάντησης μετά τον σεισμό γιατί μπορεί την συγκεκριμένη ώρα να βρίσκεστε σε διαφορετικά σημεία. Κατά προτίμηση σε έναν ανοιχτό χώρο μακριά από κτίρια όπως κάποιο πάρκο ή πλατεία.

·    Στερεώστε καλά στους τοίχους έπιπλα, όπως βιβλιοθήκες, ντουλάπες, ράφια κλπ.

·    Φροντίστε να μην υπάρχουν κοντά στις πόρτες ψηλά έπιπλα που μπορούν πέφτοντας να φράξουν την δίοδο.

·    Καθορίστε τους καλύτερα προφυλαγμένους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού σας. Ιδανικά αυτοί θα πρέπει να είναι κάτω από γερά τραπέζια ή γραφεία και μακριά από γυάλινες επιφάνειες και εξωτερικούς τοίχους.

·    Προμηθευτείτε κουτί Πρώτων Βοηθειών, φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, πυροσβεστήρα και φακό. Φροντίστε να ενημερώσετε όλους, και κυρίως τα  παιδιά, τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112,199,166,100).

·    Δείξτε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πως κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού.

 

Κατά την διάρκεια του σεισμού

·    Παραμείνετε ψύχραιμοι και απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, πόρτες και έπιπλα που μπορούν να πέσουν επάνω σας.

·    Επειδή είναι πιο πιθανό να  τραυματιστείτε εξαιτίας αντικειμένων που πέφτουν την  ώρα  του σεισμού παρά από την κατάρρευση του κτιρίου καλυφθείτε κάτω  από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο προστατεύοντας με τα χέρια το κεφάλι σας.

·    Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι, μη βγαίνετε στο μπαλκόνι  και μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα.

·    Εάν βρεθείτε σε κάποιον πολυσύχναστο χώρο διατηρήστε την ψυχραιμία σας  και μην κινηθείτε προς τις εξόδους όπου συνήθως συνωστίζεται το πανικόβλητο  πλήθος.   

·    Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο απομακρυνθείτε από κτίρια, κολώνες ηλεκτροδότησης και δέντρα. Καλύψτε το κεφάλι σας με ό, τι  έχετε εκείνη την  ώρα στα χέρια σας όπως μία τσάντα ή ένα χαρτοφύλακα και καταφύγετε σε κάποιο ανοιχτό χώρο όπως πλατείες και πάρκα.

                   
 

Μετά τον σεισμό

·    Βοηθήστε τους τραυματίες αλλά αποφύγετε να μετακινήσετε όσους είναι βαριά  τραυματισμένοι.

·    Να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς, μην πιστεύετε ανυπόστατες  φήμες  και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

·    Χρησιμοποιείστε το τηλέφωνο μόνο εάν παραστεί κάποια εξαιρετική ανάγκη  για  να μην υπερφορτωθεί το τηλεφωνικό δίκτυο.

·    Μην χρησιμοποιείτε χωρίς λόγο το αυτοκίνητό σας γιατί έτσι καθυστερείτε τα  οχήματα των συνεργείων διάσωσης.

·    Μην μπαίνετε σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές κυρίως εάν υπάρχουν  κομμένα καλώδια ή μυρωδιά από διαρροή αερίου.

·    Μετά τον σεισμό μπορεί να επακολουθήσει τσουνάμι. Γι’ αυτό εάν βρίσκεστε σε  παραθαλάσσιες περιοχές απομακρυνθείτε από αυτές και ενημερωθείτε από τις  αρμόδιες αρχές για την εξέλιξη της κατάστασης.

·    Σε πολλές περιπτώσεις πριν την έλευση του τσουνάμι, παρατηρείται μια  σημαντική αύξηση ή μείωση της στάθμης του νερού στην θάλασσα. Αυτό  αποτελεί μια σοβαρή προειδοποίηση και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως

Άλλο λιποθυμία, άλλο ανακοπή!

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις αυτές συγχέονται, άλλες φορές εξαιτίας του άγχους, άλλες εξαιτίας ελλείμματος εκπαίδευσης ενώ κάποιες φορές μία λιποθυμία “βαφτίζεται” ως ανακοπή με απώτερο σκοπό την συγκομιδή likes και κοινοποιήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την προβολή αυτών που επανάφεραν τ o άτομο στη ζωή από την “ανακοπή - λιποθυμία”.   Ας δούμε πρώτα τι θα πρέπει να γίνει όταν ένα άτομο καταρρεύσει και στη συνέχεια θα αναλυθούν με περισσότερη λεπτομέρεια όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε μόλις κάποιος καταρρεύσει και εφόσον ο χώρος είναι ασφαλής είναι να ελέγξετε αν υπάρχει αντίδραση, αν έχει δηλαδή αισθήσεις. Αυτό γίνεται δίνοντας δύο ερεθίσματα.                                                                                        Έλεγχος ανταπόκρισης Κουνώντας ελαφρά από τους ώμους του θύματος φωνάξτ