Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δηλητηριάσεις σε παιδιά

Οι δηλητηριάσεις στην παιδική ηλικία αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα για την δημόσια υγεία καθώς, κάθε χρόνο, πολλά είναι τα παιδιά που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη λόγω δηλητηρίασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, περισσότερες από τις μισές δηλητηριάσεις ετησίως (54,2%) αφορούν παιδιά ηλικίας από μερικών μηνών έως 14 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές συμβαίνουν στο σπίτι με την κουζίνα να αποτελεί τον πιο επικίνδυνο χώρο καθώς εκεί φυλάσσονται επικίνδυνα προϊόντα όπως απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού και εντομοκτόνα. Φάρμακα, καλλυντικά και φυτοφάρμακα ευθύνονται επίσης για δηλητηριάσεις μικρών παιδιών που δυστυχώς τις περισσότερες φορές συμβαίνουν ενώ τα παιδιά βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.

                                     


Πώς θα υποψιαστούμε ότι το παιδί έχει υποστεί δηλητηρίαση

·           το παιδί κρατάει στα χέρια του κάποια συσκευασία που περιέχει βλαβερές ουσίες ή υπάρχουν σημάδια αυτών των ουσιών στα ρούχα, το δέρμα ή το στόμα του.

·           λείπουν χάπια ή ποσότητα υγρού από κάποια συσκευασία φαρμάκου

·           μας λέει ότι δοκίμασε κάποια ουσία

·           εμφανίζει συμπτώματα όπως:

  • πόνος και σπασμοί στη περιοχή της κοιλιάς
  •       ναυτία
  •       έμετος
  •       σπασμοί
  •       σιελλόροια
  •       διάρροια
  •       εγκαύματα στη περιοχή γύρω από το στόμα με ασυνήθιστη οσμή, στην περίπτωση που το παιδί έχει καταπιεί κάποια καυστική ουσία. 
  •       υπνηλία ή απώλεια αισθήσεων

 

Αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων σε παιδιά         

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και δράστε γρήγορα χωρίς όμως να  πανικοβληθείτε.

·           Αν το παιδί διατηρεί τις αισθήσεις του, προσπαθήστε να μάθετε τι έχει  πάρει.

·           Καλέσετε το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο 210-7793777 και δώστε τις πληροφορίες που θα σας ζητηθούν, όπως:

 • ποια είναι η ουσία που πιθανόν να ευθύνεται για την δηλητηρίαση
 • πιθανή ποσότητα της ουσίας που καταναλώθηκε
 • πόση ώρα έχει περάσει από την ώρα λήψης
 • ηλικία και βάρος του παιδιού
 • αν έκανε έμετο
 • σε τι κατάσταση είναι το παιδί τώρα
 • πόσο χρόνο θα απαιτήσει η μετάβαση στο νοσοκομείο

 

Το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Δηλητηριάσεων θα σας δώσει σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε. Μεγάλο ποσοστό των δηλητηριάσεων αντιμετωπίζεται με επιτυχία χάρη στις τηλεφωνικές του οδηγίες. Αποτελεί τμήμα του Παθολογικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων “Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού” και παρέχει σε 24ωρη βάση συμβουλές και πληροφορίες για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. 

                                                

·           Προκαλέστε έμετο μόνο κατόπιν υπόδειξης του Κέντρου Δηλητηριάσεων ή του παιδίατρου καθώς δεν ενδείκνυται η πρόκληση εμέτου σε όλες τις περιπτώσεις.

·           Το ίδιο ισχύει και για την χορήγηση γάλατος ή νερού.

·           Εάν το παιδί είναι αναίσθητο αλλά αναπνέει τοποθετήστε το σε πλάγια  θέση ασφαλείας με την αριστερή του πλευρά να βρίσκεται από κάτω γιατί έτσι καθυστερεί η προώθηση των βλαβερών ουσιών που βρίσκονται στο στομάχι.

·          Αφού το βάλετε στην πλάγια θέση ασφαλείας θα πρέπει να ελέγχετε συνεχώς την αναπνοή του μέχρι να φτάσει η βοήθεια.

Πρόληψη 

Το 90% των δηλητηριάσεων σε παιδιά συμβαίνουν στο σπίτι που διαμένουν ή  όταν αυτά επισκέπτονται κάποιο άλλο σπίτι, για παράδειγμα του παππού και της γιαγιάς. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται στις μετακομίσεις, κατά τη διάρκεια των διακοπών, ή όταν ένας ενήλικας μέσα στο σπίτι λαμβάνει σε καθημερινή βάση κάποια φαρμακευτική αγωγή. Για την πρόληψη λοιπόν αυτών  των δηλητηριάσεων θα πρέπει να τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες ασφαλείας.

·           Τα φάρμακα θα πρέπει να φυλάσσονται σε κουτί πρώτων βοηθειών ή σε  ντουλάπι το οποίο βρίσκεται ψηλά και κλειδώνει.

·           Φροντίστε τα φάρμακα που παίρνετε να έχουν το ειδικό πώμα ασφαλείας και μην ανοίγετε τα φάρμακα μπροστά στα παιδιά γιατί αυτά καταγράφουν τα πάντα και σύντομα θα μάθουν πως να τα ανοίγουν.

·           Όταν πρόκειται να δώσετε κάποιο φάρμακο στα παιδιά σας αποφύγετε  τις εκφράσεις όπως “έλα να σου δώσω μία καραμελίτσα ή γλύκισμα”. Εξηγείστε στα παιδιά τι είναι τα φάρμακα και ότι πρέπει να τα παίρνουν  μόνον όταν τους τα δίνουν οι γονείς τους ή ο γιατρός.

·           Διαβάστε προσεκτικά το φυλλάδιο οδηγιών πριν δώσετε κάποιο φάρμακο στο παιδί σας και συμβουλευτείτε πάντα τον παιδίατρο σας.

·           Όταν αγοράζετε είδη καθαρισμού προτιμήστε αυτά που έχουν καπάκι  ασφαλείας και δύσκολα ένα μικρό παιδί θα μπορέσει να τα ανοίξει.

·           Είδη καθαριότητας, εντομοκτόνα, πετρελαιοειδή, φυτοφάρμακα  κ.α. θα  πρέπει να φυλάσσονται σε ντουλάπι κλειδωμένο στο μπάνιο ή στην  αποθήκη και οπωσδήποτε μακριά από τρόφιμα. Τα καλλυντικά θα πρέπει  επίσης να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος.

·           Όταν καθαρίζετε το σπίτι με κάποιο χημικό φροντίστε να το έχετε  πάντα  δίπλα σας. Αν το ξεχάσετε κάπου ανοιχτό μπορεί πολύ εύκολα το παιδί  να το πάρει και να υποστεί δηλητηρίαση.   

·           Μην αποθηκεύετε επικίνδυνες ουσίες (νέφτι, διαλυτικά  χρωμάτων κ.α.)  μέσα σε άδεια μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών. Το παιδί ξεγελιέται από  την συσκευασία και θα θελήσει να δοκιμάσει το περιεχόμενο.

·           Μην αφήνετε σε λειτουργία μαγκάλια, θερμάστρες υγραερίου ή πετρελαίου κατά τη διάρκεια του ύπνου.

·           Μην αφήνετε εκτεθειμένα τασάκια με αποτσίγαρα.

·           Να έχετε πάντα σε εμφανές σημείο τον τηλεφωνικό αριθμό του ΕΚΑΒ, του Κέντρου Δηλητηριάσεων και του παιδίατρου.

Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό SERFREE, Τεύχος 59, 19/04/2022

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Γύρισε η γλώσσα" ας τελειώνουμε με αυτόν το μύθο

O αθλητής έπεσε αναίσθητος στο έδαφος, γύρισε η γλώσσα του αλλά ευτυχώς κάποιος παρευρισκόμενος τού άνοιξε το στόμα, τράβηξε την γλώσσα προς τα έξω και τού έσωσε την ζωή…                                                                                                                                                                                                                            Πόσες φορές δεν τα έχετε ακούσει όλα αυτά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Πόσες φορές δεν σας έχουν παρουσιάσει ως ήρωες όλους αυτούς που τα εφάρμοσαν;   Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα Ας δούμε λοιπόν αν όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι σωστές και θα πρέπει να γίνονται ή είναι λανθασμένες και θα επιβαρύνουν την κατάσταση του πάσχοντα. Όταν ένα άτομο καταρρέει χάνοντας τις αισθήσεις του τότε οι μύες του σώματος χαλαρώνουν καθώς δεν υπάρχει μυϊκός τόνος. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την γλώσσα, η οποία είναι κι αυτή είναι ένας μεγάλος μυς. Εάν ο πάσχοντας λοιπόν βρίσκεται στην ύπτια θέση (αν

Αυτοπροστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν τα τελευταία  χρόνια και την χώρα μας. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα από τις έντονες χιονοπτώσεις στην Αττική και την Εύβοια καταδεικνύουν την ανάγκη της συνεχούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών σε ζητήματα αυτοπροστασίας από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που μπορεί να προκύψουν. Σας παραθέτω ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων κατά την διάρκεια του χειμώνα: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Να έχετε πάντα σε κάποιο εμφανές σημείο του σπιτιού τους τηλεφωνικούς αριθμούς των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.  Αστυνομία (100)  Πυροσβεστική Υπηρεσία (199)  ΕΚΑΒ (166)  Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης (112)  Ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας (και τα παιδιά) σχετικά με το είδος της βοήθειας που προσφέρει η κάθε υπηρεσία και ποια στοιχεία θα τους ζητηθούν στο τηλέφωνο (διεύθυνση, ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο σπιτιού κλπ) Ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνου

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ