Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ατύχημα;

Η κακιά η ώρα…

Ήταν να γίνει…

Ποιος το περίμενε αυτό;

Τόσα χρόνια δεν είχε συμβεί τίποτε…

Ατυχία…

Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο κακό…

Άμα δεν σε θέλει….

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτές τις εκφράσεις οι οποίες στην ουσία, ακούσια ή εκούσια, αποκρύπτουν ή σκεπάζουν την πραγματική αιτία ενός ατυχήματος δίνοντας ένα "άλλοθι" για να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, τις ίδιες συμπεριφορές που θα μας οδηγήσουν νομοτελειακά ξανά σε ατυχήματα.

                                                                                                                Φωτογραφία από Jimmy Chan (pexels.com) 

Κατ’ αρχήν από μόνος του ο όρος «ατύχημα» είναι ασαφής και μοιρολατρικός θα έλεγα, και πολλές φορές είναι το χαλί κάτω από το οποίο κρύβουμε τις πραγματικές αιτίες δυσάρεστων συμβάντων. Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) θεωρώντας ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι προβλέψιμα, άρα μπορούν να αποφευχθούν, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους σε θέματα οδικής ασφάλειας να μην χρησιμοποιούν τον όρο «ατύχημα» για τροχαία συμβάντα καθώς αυτά κάθε άλλο παρά τυχαία συμβαίνουν. Συστήνει ως εκ τούτου να γίνεται ένας σαφέστερος προσδιορισμός - περιγραφή του συμβάντος όπως, εκτροπή οχήματος, σύγκρουση οχημάτων κλπ. γεγονός που δίνει μία πληρέστερη εικόνα περί των αιτιών ενός ατυχήματος.

Γιατί τα ατυχήματα δεν συμβαίνουν έτσι απλά από μόνα τους, από έλλειψη τύχης (α στερητικό + τύχη). Προκαλούνται εξαιτίας συγκεκριμένων παραγόντων, με την ανθρώπινη συμπεριφορά βέβαια να βρίσκεται με διαφορά στην πρώτη θέση. Απροσεξία, αμέλεια, επιθετική συμπεριφορά, υπερεκτίμηση δυνατοτήτων, μη τήρηση κανόνων ασφαλείας, έλλειμμα εκπαίδευσης ή εμπειρίας, έλλειψη επίβλεψης (στα παιδιά), χρήση αλκοόλ ή ουσιών κ.ά.

Το ατύχημα βέβαια δεν είναι κάτι που αφορά εμάς, δεν θα συμβεί ποτέ σε εμάς. Τα ατυχήματα συμβαίνουν μόνο στους άλλους! Αυτή η αντίληψη - νοοτροπία είναι, δυστυχώς, βαθιά ριζωμένη μέσα μας, αποτελώντας, κατά τη γνώμη μου, την μεγαλύτερη τροχοπέδη στη δημιουργία μίας κουλτούρας πρόληψης όπου η ανθρώπινη ζωή θα βρίσκεται στο επίκεντρο

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε μόνοι σ’ αυτόν τον κόσμο και ότι η αναγνώριση της προσωπικής ευθύνης ως της βασικής αιτίας πρόκλησης των ατυχημάτων αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα για την πρόληψή τους. Η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής, ο οποίος θα σέβεται τους γύρω μας και θα έχει ως προτεραιότητα την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας είναι μία ευθύνη που βαραίνει όλους μας.

 «Τα ατυχήματα που μπορούν να αποτραπούν, αν δεν τα αποτρέψουμε λόγω αμέλειας … τότε αυτό δεν είναι τίποτε λιγότερο από μια δολοφονία»

                                         Sarvepalli Radhakrishnan                                                                                                            (Ινδός φιλόσοφος και Πρόεδρος της Ινδίας, 1962-1967)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως

Αντιμετώπιση πνιγμονής σε ενήλικες

Πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής, σφηνώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού φράζοντας την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες. Πρόκειται για μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η ψυχραιμία και η γνώση βασικών χειρισμών τους οποίους όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.  Αντιμετώπιση  • Εάν το άτομο βήχει, μην επιχειρήσετε να του δώσετε χτυπήματα στην πλάτη όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σταθείτε δίπλα του και παρακινείστε το να βήξει. Το γεγονός ότι βήχει σημαίνει ότι περνάει αέρας και με την πίεση αυτή του αέρα το ξένο σώμα θα βγει απελευθερώνοντας τον αεραγωγό. Εάν δοθούν χτυπήματα στην πλάτη υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να μετακινήσουν το ξένο σώμα και να φράξουν τελείως τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια.  • Εάν το άτομο σταματήσει να βήχει ή δεν βήχει καθόλου, στην εναγώνια προσπάθειά του να μας δείξει ότι πνίγεται

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ