Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Γύρισε η γλώσσα" ας τελειώνουμε με αυτόν το μύθο

O αθλητής έπεσε αναίσθητος στο έδαφος, γύρισε η γλώσσα του αλλά ευτυχώς κάποιος παρευρισκόμενος τού άνοιξε το στόμα, τράβηξε την γλώσσα προς τα έξω και τού έσωσε την ζωή…                                                                                                                                                                                                                          

Πόσες φορές δεν τα έχετε ακούσει όλα αυτά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Πόσες φορές δεν σας έχουν παρουσιάσει ως ήρωες όλους αυτούς που τα εφάρμοσαν;

 Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα

Ας δούμε λοιπόν αν όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι σωστές και θα πρέπει να γίνονται ή είναι λανθασμένες και θα επιβαρύνουν την κατάσταση του πάσχοντα.

Όταν ένα άτομο καταρρέει χάνοντας τις αισθήσεις του τότε οι μύες του σώματος χαλαρώνουν καθώς δεν υπάρχει μυϊκός τόνος. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την γλώσσα, η οποία είναι κι αυτή είναι ένας μεγάλος μυς. Εάν ο πάσχοντας λοιπόν βρίσκεται στην ύπτια θέση (ανάσκελα), λόγω βαρύτητας, η γλώσσα κινείται προς το έδαφος, πέφτει δηλαδή προς τα πίσω και κλείνει τον αεραγωγό (εικόνα 1). Η γλώσσα λοιπόν δεν γυρίζει, απλά χαλαρώνει και πέφτει προς τα πίσω.

 
1                                                                                                  2
Τι πρέπει να γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις

Για να ανοίξετε τον αεραγωγό τοποθετήστε  το  ένα χέρι  σας  με  όλη  την  παλάμη  επάνω  στο  μέτωπο (όπως όταν βλέπουμε αν κάποιος έχει πυρετό)  και  δύο  δάχτυλα  (δείκτη  και  μέσο)  του  άλλου  σας  χεριού  κάτω  από  το  πηγούνι. Προσεκτικά  κάντε  έκταση  του  κεφαλιού  προς  τα  πίσω  και  ανύψωση  του  πηγουνιού  προς  τα  πάνω. Καθώς η γλώσσα είναι κολλημένη στο πηγούνι υποχρεωτικά ακολουθεί αυτή την κίνηση προς τα πάνω και απομακρύνεται  από  την  είσοδο  του  λάρυγγα ανοίγοντας έτσι τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια (εικόνα 2).

                                                                                                                                                 Έκταση κεφαλής

Πρέπει  να  τονιστεί  βέβαια ότι  η  έκταση  κεφαλής  είναι  ένας  χειρισμός  με  τον  οποίο  απελευθερώνουμε  τον  αεραγωγό  σε  άτομα  που  δεν  έχουν  κάκωση αυχένα. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κάκωση αυχένα  εφαρμόζονται άλλες τεχνικές με τις οποίες η απελευθέρωση του αεραγωγού γίνεται με ταυτόχρονη υποστήριξη - ακινητοποίηση της αυχενικής μοίρας.

 Λάθη, λάθη, λάθη

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν πρέπει να επιχειρείται, με κάθε κόστος, η βίαιη διάνοιξη του στόματος έτσι ώστε να αναπνεύσει ο πάσχοντας. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η διάνοιξη του στόματος αλλά η  απελευθέρωση του αεραγωγού. Το άτομο μπορεί να αναπνέει και με κλειστό στόμα, από την μύτη (συνήθως από εκεί δεν αναπνέουμε;) φτάνει να είναι ανοιχτός ο αεραγωγός, ο δρόμος δηλαδή του αέρα προς τα πνευμόνια.

Κάθε εφαρμογή βίας στην προσπάθεια για την διάνοιξη του στόματος είναι όχι μόνο εσφαλμένη αλλά και άκρως επικίνδυνη. Η τοποθέτηση δακτύλων ή αντικειμένων μέσα σε αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, όπως αιμορραγία, σπάσιμο δοντιών, οίδημα και να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα, στην απόφραξη δηλαδή του αεραγωγού. Ειδικότερα για τον χώρο του αθλητισμού όπου κυκλοφορούν διάφορα “γκάτζετ” (δεν ξέρω πως αλλιώς να τα χαρακτηρίσω) τύπου τιρμπουσόν που χρησιμοποιούνται για την βίαιη διάνοιξη του στόματος των αθλητών, θα ήθελα να τονίσω, ότι παγκοσμίως δεν υπάρχει κανένα πρωτόκολλο, καμία βιβλιογραφική αναφορά, καμία κατευθυντήρια οδηγία που να συστήνει την χρήση τους η οποία κάθε άλλο παρά ασφαλής και επωφελής για τον πάσχοντα είναι.

 Ο ρόλος των “ειδικών” και των ΜΜΕ

Μεγάλη ευθύνη βέβαια για την διάδοση αυτής της λανθασμένης αντίληψης έχουν και ορισμένοι επαγγελματίες υγείας, που πολλές φορές όχι μόνο εφαρμόζουν τέτοιες επικίνδυνες τεχνικές αλλά ενημερώνουν και τους απλούς πολίτες ότι αυτή είναι η σωστή αρχική αντιμετώπιση κάθε κατάρρευσης. Δυστυχώς, το έλλειμμα εκπαίδευσης που υπάρχει γενικότερα στο κομμάτι των πρώτων βοηθειών, ακόμη και στους επαγγελματίες υγείας, είναι τεράστιο. Απλά, θα πρέπει να φροντίσουν πριν βγούνε να ενημερώσουν τους απλούς πολίτες, για τόσο σοβαρά θέματα υγείας, να ενημερωθούν - εκπαιδευτούν οι ίδιοι στα σύγχρονα πρωτόκολλα. Στο διαδίκτυο δυστυχώς κυκλοφορούν πολλά σχετικά videos όπου επαγγελματίες υγείας εξηγούν πως ακριβώς εφαρμόζονται όλες αυτές οι λανθασμένες δεξιότητες.

 Το ίδιο συμβαίνει και στα ΜΜΕ όπου έχουμε δει, ακόμη και σε κεντρικά δελτία ειδήσεων, να προβάλλεται “το γύρισμα της γλώσσας” και ο “ήρωας” που άνοιξε δια της βίας το στόμα και έσωσε την ζωή του παθόντος. Θα πρέπει και οι δημοσιογράφοι όταν ενημερώνουν για τόσο σημαντικά θέματα, όπως η διαχείριση ενός ατόμου που έχει χάσει τις αισθήσεις του, να είναι πιο προσεκτικοί και μην αναπαράγουν αβασάνιστα αυτήν τη λανθασμένη και επικίνδυνη πρακτική ηρωοποιώντας μάλιστα αυτούς που την εφαρμόζουν. Κατά τη γνώμη μου ο ρόλος των ΜΜΕ είναι καταλυτικός σε αυτό το θέμα και θα πρέπει από δω και πέρα να βοηθήσουν στην προσπάθεια της σωστής ενημέρωσης - καθοδήγησης του κόσμου.

                                  Πρώτη δημοσίευση του άρθρου μου στο περιοδικό SERFREE στις 23/12/2021

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ

Τσίμπημα δράκαινας

Η δράκαινα είναι ένα αρκετά επικίνδυνο ψάρι το οποίο φτάνει σε μήκος τα 40 εκατοστά και βάρος τα 2 κιλά. Έχει επτά δηλητηριώδεις αγκαθωτές ακτίνες στο πτερύγιο της ράχης της , ενώ στην άκρη του επικαλύμματος υπάρχει ένα αγκάθι.  Αυτά   συνδέονται   με δηλητηριώδεις   αδένες, το   δηλητήριο των   οποίων   ενεργεί   τόσο   στο   νευρικό σύστημα   του   ανθρώπου   όσο   και   στο αίμα   όταν   αυτός   τσιμπηθεί.  Της αρέσει να  κινείται σε  ζεστά ρηχά νερά και αμμώδεις βυθούς, εκεί που κολυμπούν δηλαδή και οι άνθρωποι. Το  χρώμα της είναι συνήθως κίτρινο σκούρο, γκρίζο από τη ράχη και κάτω και λευκό στην κοιλιά. Ετσι καταφέρνει να κρύβεται με μεγάλη ευκολία μέσα στ ην άμμο  αφήνοντας να προεξέχει μόνο το ραχιαίο της πτερύγιο. Αυτό είναι και το σημείο που έρχεται πρώτο σε επαφή με το πόδι του άτυχου λουόμενου που θα πατήσει πάνω της. Το τσίμπημά της είναι εξαιρετικά επώδυνο και προκαλεί μία σειρά συμπτωμάτων η βαρύτητα των οποίων βέβαια διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την κατάστ