Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Γύρισε η γλώσσα" ας τελειώνουμε με αυτόν το μύθο

O αθλητής έπεσε αναίσθητος στο έδαφος, γύρισε η γλώσσα του αλλά ευτυχώς κάποιος παρευρισκόμενος τού άνοιξε το στόμα, τράβηξε την γλώσσα προς τα έξω και τού έσωσε την ζωή…                                                                                                                                                                                                                          

Πόσες φορές δεν τα έχετε ακούσει όλα αυτά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Πόσες φορές δεν σας έχουν παρουσιάσει ως ήρωες όλους αυτούς που τα εφάρμοσαν;

 Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα

Ας δούμε λοιπόν αν όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι σωστές και θα πρέπει να γίνονται ή είναι λανθασμένες και θα επιβαρύνουν την κατάσταση του πάσχοντα.

Όταν ένα άτομο καταρρέει χάνοντας τις αισθήσεις του τότε οι μύες του σώματος χαλαρώνουν καθώς δεν υπάρχει μυϊκός τόνος. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την γλώσσα, η οποία είναι κι αυτή είναι ένας μεγάλος μυς. Εάν ο πάσχοντας λοιπόν βρίσκεται στην ύπτια θέση (ανάσκελα), λόγω βαρύτητας, η γλώσσα κινείται προς το έδαφος, πέφτει δηλαδή προς τα πίσω και κλείνει τον αεραγωγό (εικόνα 1). Η γλώσσα λοιπόν δεν γυρίζει, απλά χαλαρώνει και πέφτει προς τα πίσω.

 
1                                                                                                  2
Τι πρέπει να γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις

Για να ανοίξετε τον αεραγωγό τοποθετήστε  το  ένα χέρι  σας  με  όλη  την  παλάμη  επάνω  στο  μέτωπο (όπως όταν βλέπουμε αν κάποιος έχει πυρετό)  και  δύο  δάχτυλα  (δείκτη  και  μέσο)  του  άλλου  σας  χεριού  κάτω  από  το  πηγούνι. Προσεκτικά  κάντε  έκταση  του  κεφαλιού  προς  τα  πίσω  και  ανύψωση  του  πηγουνιού  προς  τα  πάνω. Καθώς η γλώσσα είναι κολλημένη στο πηγούνι υποχρεωτικά ακολουθεί αυτή την κίνηση προς τα πάνω και απομακρύνεται  από  την  είσοδο  του  λάρυγγα ανοίγοντας έτσι τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια (εικόνα 2).

                                                                                                                                                 Έκταση κεφαλής

Πρέπει  να  τονιστεί  βέβαια ότι  η  έκταση  κεφαλής  είναι  ένας  χειρισμός  με  τον  οποίο  απελευθερώνουμε  τον  αεραγωγό  σε  άτομα  που  δεν  έχουν  κάκωση αυχένα. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κάκωση αυχένα  εφαρμόζονται άλλες τεχνικές με τις οποίες η απελευθέρωση του αεραγωγού γίνεται με ταυτόχρονη υποστήριξη - ακινητοποίηση της αυχενικής μοίρας.

 Λάθη, λάθη, λάθη

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν πρέπει να επιχειρείται, με κάθε κόστος, η βίαιη διάνοιξη του στόματος έτσι ώστε να αναπνεύσει ο πάσχοντας. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η διάνοιξη του στόματος αλλά η  απελευθέρωση του αεραγωγού. Το άτομο μπορεί να αναπνέει και με κλειστό στόμα, από την μύτη (συνήθως από εκεί δεν αναπνέουμε;) φτάνει να είναι ανοιχτός ο αεραγωγός, ο δρόμος δηλαδή του αέρα προς τα πνευμόνια.

Κάθε εφαρμογή βίας στην προσπάθεια για την διάνοιξη του στόματος είναι όχι μόνο εσφαλμένη αλλά και άκρως επικίνδυνη. Η τοποθέτηση δακτύλων ή αντικειμένων μέσα σε αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, όπως αιμορραγία, σπάσιμο δοντιών, οίδημα και να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα, στην απόφραξη δηλαδή του αεραγωγού. Ειδικότερα για τον χώρο του αθλητισμού όπου κυκλοφορούν διάφορα “γκάτζετ” (δεν ξέρω πως αλλιώς να τα χαρακτηρίσω) τύπου τιρμπουσόν που χρησιμοποιούνται για την βίαιη διάνοιξη του στόματος των αθλητών, θα ήθελα να τονίσω, ότι παγκοσμίως δεν υπάρχει κανένα πρωτόκολλο, καμία βιβλιογραφική αναφορά, καμία κατευθυντήρια οδηγία που να συστήνει την χρήση τους η οποία κάθε άλλο παρά ασφαλής και επωφελής για τον πάσχοντα είναι.

 Ο ρόλος των “ειδικών” και των ΜΜΕ

Μεγάλη ευθύνη βέβαια για την διάδοση αυτής της λανθασμένης αντίληψης έχουν και ορισμένοι επαγγελματίες υγείας, που πολλές φορές όχι μόνο εφαρμόζουν τέτοιες επικίνδυνες τεχνικές αλλά ενημερώνουν και τους απλούς πολίτες ότι αυτή είναι η σωστή αρχική αντιμετώπιση κάθε κατάρρευσης. Δυστυχώς, το έλλειμμα εκπαίδευσης που υπάρχει γενικότερα στο κομμάτι των πρώτων βοηθειών, ακόμη και στους επαγγελματίες υγείας, είναι τεράστιο. Απλά, θα πρέπει να φροντίσουν πριν βγούνε να ενημερώσουν τους απλούς πολίτες, για τόσο σοβαρά θέματα υγείας, να ενημερωθούν - εκπαιδευτούν οι ίδιοι στα σύγχρονα πρωτόκολλα. Στο διαδίκτυο δυστυχώς κυκλοφορούν πολλά σχετικά videos όπου επαγγελματίες υγείας εξηγούν πως ακριβώς εφαρμόζονται όλες αυτές οι λανθασμένες δεξιότητες.

 Το ίδιο συμβαίνει και στα ΜΜΕ όπου έχουμε δει, ακόμη και σε κεντρικά δελτία ειδήσεων, να προβάλλεται “το γύρισμα της γλώσσας” και ο “ήρωας” που άνοιξε δια της βίας το στόμα και έσωσε την ζωή του παθόντος. Θα πρέπει και οι δημοσιογράφοι όταν ενημερώνουν για τόσο σημαντικά θέματα, όπως η διαχείριση ενός ατόμου που έχει χάσει τις αισθήσεις του, να είναι πιο προσεκτικοί και μην αναπαράγουν αβασάνιστα αυτήν τη λανθασμένη και επικίνδυνη πρακτική ηρωοποιώντας μάλιστα αυτούς που την εφαρμόζουν. Κατά τη γνώμη μου ο ρόλος των ΜΜΕ είναι καταλυτικός σε αυτό το θέμα και θα πρέπει από δω και πέρα να βοηθήσουν στην προσπάθεια της σωστής ενημέρωσης - καθοδήγησης του κόσμου.

                                  Πρώτη δημοσίευση του άρθρου μου στο περιοδικό SERFREE στις 23/12/2021

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ατύχημα;

Η κακιά η ώρα… Ήταν να γίνει… Ποιος το περίμενε αυτό; Τόσα χρόνια δεν είχε συμβεί τίποτε… Ατυχία… Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο κακό… Άμα δεν σε θέλει…. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτές τις εκφράσεις οι οποίες στην ουσία, ακούσια ή εκούσια, αποκρύπτουν ή σκεπάζουν την πραγματική αιτία ενός ατυχήματος δίνοντας ένα "άλλοθι" για να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, τις ίδιες συμπεριφορές που θα μας οδηγήσουν νομοτελειακά ξανά σε ατυχήματα.                                                                                                                    Φωτογραφία από Jimmy Chan (pexels.com)  Κατ’ αρχήν από μόνος του ο όρος «ατύχημα» είναι ασαφής και μοιρολατρικός θα έλεγα, και πολλές φορές είναι το χαλί κάτω από το οποίο κρύβουμε τις πραγματικές αιτίες δυσάρεστων συμβάντων. Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( WHO ) θεωρώντας ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι προβλέψιμα, άρα μπορούν να αποφευχθούν, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους σε θέματα οδικής ασφάλειας να μη

Δηλητηριάσεις σε παιδιά

Οι δηλητηριάσεις στην παιδική ηλικία αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα για την δημόσια υγεία καθώς, κάθε χρόνο, πολλά είναι τα παιδιά που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη λόγω δηλητηρίασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, περισσότερες από τις μισές δηλητηριάσεις ετησίως (54,2%) αφορούν παιδιά ηλικίας από μερικών μηνών έως 14 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές συμβαίνουν στο σπίτι με την κουζίνα να αποτελεί τον πιο επικίνδυνο χώρο καθώς εκεί φυλάσσονται επικίνδυνα προϊόντα όπως απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού και εντομοκτόνα. Φάρμακα, καλλυντικά και φυτοφάρμακα ευθύνονται επίσης για δηλητηριάσεις μικρών παιδιών που δυστυχώς τις περισσότερες φορές συμβαίνουν ενώ τα παιδιά βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.                                       Πώς θα υποψιαστούμε ότι το παιδί έχει υποστεί δηλητηρίαση ·            το παιδί κρατάει στα χέρια του κάποια συσκευασία που περιέχει βλαβερές ουσίες ή υπάρχουν σημάδια αυτών των ουσιών στα ρούχα, το δέρμα ή το στ