Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Γύρισε η γλώσσα" ας τελειώνουμε με αυτόν το μύθο

O αθλητής έπεσε αναίσθητος στο έδαφος, γύρισε η γλώσσα του αλλά ευτυχώς κάποιος παρευρισκόμενος τού άνοιξε το στόμα, τράβηξε την γλώσσα προς τα έξω και τού έσωσε την ζωή…                                                                                                                                                                                                                          

Πόσες φορές δεν τα έχετε ακούσει όλα αυτά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Πόσες φορές δεν σας έχουν παρουσιάσει ως ήρωες όλους αυτούς που τα εφάρμοσαν;

 Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα

Ας δούμε λοιπόν αν όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι σωστές και θα πρέπει να γίνονται ή είναι λανθασμένες και θα επιβαρύνουν την κατάσταση του πάσχοντα.

Όταν ένα άτομο καταρρέει χάνοντας τις αισθήσεις του τότε οι μύες του σώματος χαλαρώνουν καθώς δεν υπάρχει μυϊκός τόνος. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την γλώσσα, η οποία είναι κι αυτή είναι ένας μεγάλος μυς. Εάν ο πάσχοντας λοιπόν βρίσκεται στην ύπτια θέση (ανάσκελα), λόγω βαρύτητας, η γλώσσα κινείται προς το έδαφος, πέφτει δηλαδή προς τα πίσω και κλείνει τον αεραγωγό (εικόνα 1). Η γλώσσα λοιπόν δεν γυρίζει, απλά χαλαρώνει και πέφτει προς τα πίσω.

 
1                                                                                                  2
Τι πρέπει να γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις

Για να ανοίξετε τον αεραγωγό τοποθετήστε  το  ένα χέρι  σας  με  όλη  την  παλάμη  επάνω  στο  μέτωπο (όπως όταν βλέπουμε αν κάποιος έχει πυρετό)  και  δύο  δάχτυλα  (δείκτη  και  μέσο)  του  άλλου  σας  χεριού  κάτω  από  το  πηγούνι. Προσεκτικά  κάντε  έκταση  του  κεφαλιού  προς  τα  πίσω  και  ανύψωση  του  πηγουνιού  προς  τα  πάνω. Καθώς η γλώσσα είναι κολλημένη στο πηγούνι υποχρεωτικά ακολουθεί αυτή την κίνηση προς τα πάνω και απομακρύνεται  από  την  είσοδο  του  λάρυγγα ανοίγοντας έτσι τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια (εικόνα 2).

                                                                                                                                                 Έκταση κεφαλής

Πρέπει  να  τονιστεί  βέβαια ότι  η  έκταση  κεφαλής  είναι  ένας  χειρισμός  με  τον  οποίο  απελευθερώνουμε  τον  αεραγωγό  σε  άτομα  που  δεν  έχουν  κάκωση αυχένα. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κάκωση αυχένα  εφαρμόζονται άλλες τεχνικές με τις οποίες η απελευθέρωση του αεραγωγού γίνεται με ταυτόχρονη υποστήριξη - ακινητοποίηση της αυχενικής μοίρας.

 Λάθη, λάθη, λάθη

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν πρέπει να επιχειρείται, με κάθε κόστος, η βίαιη διάνοιξη του στόματος έτσι ώστε να αναπνεύσει ο πάσχοντας. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η διάνοιξη του στόματος αλλά η  απελευθέρωση του αεραγωγού. Το άτομο μπορεί να αναπνέει και με κλειστό στόμα, από την μύτη (συνήθως από εκεί δεν αναπνέουμε;) φτάνει να είναι ανοιχτός ο αεραγωγός, ο δρόμος δηλαδή του αέρα προς τα πνευμόνια.

Κάθε εφαρμογή βίας στην προσπάθεια για την διάνοιξη του στόματος είναι όχι μόνο εσφαλμένη αλλά και άκρως επικίνδυνη. Η τοποθέτηση δακτύλων ή αντικειμένων μέσα σε αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, όπως αιμορραγία, σπάσιμο δοντιών, οίδημα και να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα, στην απόφραξη δηλαδή του αεραγωγού. Ειδικότερα για τον χώρο του αθλητισμού όπου κυκλοφορούν διάφορα “γκάτζετ” (δεν ξέρω πως αλλιώς να τα χαρακτηρίσω) τύπου τιρμπουσόν που χρησιμοποιούνται για την βίαιη διάνοιξη του στόματος των αθλητών, θα ήθελα να τονίσω, ότι παγκοσμίως δεν υπάρχει κανένα πρωτόκολλο, καμία βιβλιογραφική αναφορά, καμία κατευθυντήρια οδηγία που να συστήνει την χρήση τους η οποία κάθε άλλο παρά ασφαλής και επωφελής για τον πάσχοντα είναι.

 Ο ρόλος των “ειδικών” και των ΜΜΕ

Μεγάλη ευθύνη βέβαια για την διάδοση αυτής της λανθασμένης αντίληψης έχουν και ορισμένοι επαγγελματίες υγείας, που πολλές φορές όχι μόνο εφαρμόζουν τέτοιες επικίνδυνες τεχνικές αλλά ενημερώνουν και τους απλούς πολίτες ότι αυτή είναι η σωστή αρχική αντιμετώπιση κάθε κατάρρευσης. Δυστυχώς, το έλλειμμα εκπαίδευσης που υπάρχει γενικότερα στο κομμάτι των πρώτων βοηθειών, ακόμη και στους επαγγελματίες υγείας, είναι τεράστιο. Απλά, θα πρέπει να φροντίσουν πριν βγούνε να ενημερώσουν τους απλούς πολίτες, για τόσο σοβαρά θέματα υγείας, να ενημερωθούν - εκπαιδευτούν οι ίδιοι στα σύγχρονα πρωτόκολλα. Στο διαδίκτυο δυστυχώς κυκλοφορούν πολλά σχετικά videos όπου επαγγελματίες υγείας εξηγούν πως ακριβώς εφαρμόζονται όλες αυτές οι λανθασμένες δεξιότητες.

 Το ίδιο συμβαίνει και στα ΜΜΕ όπου έχουμε δει, ακόμη και σε κεντρικά δελτία ειδήσεων, να προβάλλεται “το γύρισμα της γλώσσας” και ο “ήρωας” που άνοιξε δια της βίας το στόμα και έσωσε την ζωή του παθόντος. Θα πρέπει και οι δημοσιογράφοι όταν ενημερώνουν για τόσο σημαντικά θέματα, όπως η διαχείριση ενός ατόμου που έχει χάσει τις αισθήσεις του, να είναι πιο προσεκτικοί και μην αναπαράγουν αβασάνιστα αυτήν τη λανθασμένη και επικίνδυνη πρακτική ηρωοποιώντας μάλιστα αυτούς που την εφαρμόζουν. Κατά τη γνώμη μου ο ρόλος των ΜΜΕ είναι καταλυτικός σε αυτό το θέμα και θα πρέπει από δω και πέρα να βοηθήσουν στην προσπάθεια της σωστής ενημέρωσης - καθοδήγησης του κόσμου.

                                  Πρώτη δημοσίευση του άρθρου μου στο περιοδικό SERFREE στις 23/12/2021

Σχόλια

  1. Καλή χρονιά Νίκο ....Καλή χρονιά και στους αναγνώστες!
    Η απορία μου είναι η εξής, τι προκαλεί (αιτίες) το φαινόμενο του ερμητικά κλειστού στόματος κατάσταση που οδηγεί εσφαλμένα (όπως έχεις αναφέρει) στην προσπάθεια κάποιου παρόχου πρώτων βοηθειών να ανοίξει βίαια το στόμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεοχάρη σε κάποιες περιπτώσεις, όπως χτυπήματα στο κεφάλι ή σε επιληπτικές κρίσεις το στόμα μπορεί να κλείνει λόγω του σπασμού. Το ότι υπάρχει σπασμός σημαίνει ότι υπάρχει και μυϊκός τόνος, άρα το άτομο αναπνέει. Μπορεί να μην έχει συνείδηση αλλά αναπνέει και δεν χρειάζεται να ανοίξουμε δια της βίας το στόμα γιατί αναπνέει από τη μύτη (συνήθως από κει δεν αναπνέουμε;)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως

Αντιμετώπιση πνιγμονής σε ενήλικες

Πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής, σφηνώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού φράζοντας την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες. Πρόκειται για μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η ψυχραιμία και η γνώση βασικών χειρισμών τους οποίους όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.  Αντιμετώπιση  • Εάν το άτομο βήχει, μην επιχειρήσετε να του δώσετε χτυπήματα στην πλάτη όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σταθείτε δίπλα του και παρακινείστε το να βήξει. Το γεγονός ότι βήχει σημαίνει ότι περνάει αέρας και με την πίεση αυτή του αέρα το ξένο σώμα θα βγει απελευθερώνοντας τον αεραγωγό. Εάν δοθούν χτυπήματα στην πλάτη υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να μετακινήσουν το ξένο σώμα και να φράξουν τελείως τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια.  • Εάν το άτομο σταματήσει να βήχει ή δεν βήχει καθόλου, στην εναγώνια προσπάθειά του να μας δείξει ότι πνίγεται

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ