Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τσίμπημα δράκαινας

Η δράκαινα είναι ένα αρκετά επικίνδυνο ψάρι το οποίο φτάνει σε μήκος τα 40 εκατοστά και βάρος τα 2 κιλά. Έχει επτά δηλητηριώδεις αγκαθωτές ακτίνες στο πτερύγιο της ράχης της, ενώ στην άκρη του επικαλύμματος υπάρχει ένα αγκάθι. Αυτά  συνδέονται με δηλητηριώδεις αδένες, το δηλητήριο των οποίων ενεργεί τόσο στο νευρικό σύστημα του  ανθρώπου όσο και στο αίμα όταν αυτός τσιμπηθεί. 

Της αρέσει να κινείται σε ζεστά ρηχά νερά και αμμώδεις βυθούς, εκεί που κολυμπούν δηλαδή και οι άνθρωποι. Το χρώμα της είναι συνήθως κίτρινο σκούρο, γκρίζο από τη ράχη και κάτω και λευκό στην κοιλιά. Ετσι καταφέρνει να κρύβεται με μεγάλη ευκολία μέσα στην άμμο αφήνοντας να προεξέχει μόνο το ραχιαίο της πτερύγιο. Αυτό είναι και το σημείο που έρχεται πρώτο σε επαφή με το πόδι του άτυχου λουόμενου που θα πατήσει πάνω της.

Το τσίμπημά της είναι εξαιρετικά επώδυνο και προκαλεί μία σειρά συμπτωμάτων η βαρύτητα των οποίων βέβαια διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την κατάσταση του οργανισμού. Το δηλητήριό της περιέχει έναν τύπο πρωτεΐνης ο οποίος διασπάται με την θερμότητα και γι' αυτό τον λόγο συνιστάται η εμβύθιση σε ζεστό νερό.

  Σημεία  και  συμπτώματα 

·         έντονος πόνος με διάρκεια

·         κοκκίνισμα και οίδημα της περιοχής του   τσιμπήματος ή δαγκώματος

·         ναυτία ή και έμετος

·         υψηλός πυρετός

·         εφίδρωση ζάλη και τάσεις λιποθυμίας

·         δύσπνοια  


Πρώτες  Βοήθειες

·         ξαπλώστε  το  άτομο  στο  έδαφος  με  το  πληγωμένο  μέρος  ακίνητο  και   χαμηλότερα   από  το  επίπεδο  της  καρδιάς.

·         αν  υπάρχει  αιμορραγία  φροντίστε  να  την  σταματήσετε  με  άμεση  πίεση.

·         ξεπλύνετε  την  περιοχή  του  τσιμπήματος  με  οινόπνευμα  ή  ξύδι.

·        αφαιρέστε  με  πετσέτα  ή  τσιμπιδάκι  οτιδήποτε  προεξέχει  από  την  πληγή.

·        τοποθετήστε  τη  περιοχή  του  τσιμπήματος  μέσα  σε  νερό  όσο  το  δυνατόν  πιο  ζεστό (τουλάχιστον 40ο C), χωρίς  βέβαια  να  προκαλέσετε  εγκαύματα, για  μία  ώρα  με  στόχο  να  αδρανοποιήσετε  το  δηλητήριο. Εναλλακτικά  μπορείτε   να  εφαρμόσετε  κομπρέσες  με  ζεστό  νερό.

·       αν  το  άτομο  εμφανίσει  συμπτώματα  αλλεργικής  αντίδρασης (δύσπνοια, οίδημα  στο  πρόσωπο  κλπ) και έχετε στη διάθεσή σας συσκευή αυτοχορηγούενης ένεσης αδρεναλίνης (autoinjector), χορηγήστε την άμεσα.

·        αναζητήστε ιατρική βοήθεια.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άλλο λιποθυμία, άλλο ανακοπή!

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις αυτές συγχέονται, άλλες φορές εξαιτίας του άγχους, άλλες εξαιτίας ελλείμματος εκπαίδευσης ενώ κάποιες φορές μία λιποθυμία “βαφτίζεται” ως ανακοπή με απώτερο σκοπό την συγκομιδή likes και κοινοποιήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την προβολή αυτών που επανάφεραν τ o άτομο στη ζωή από την “ανακοπή - λιποθυμία”.   Ας δούμε πρώτα τι θα πρέπει να γίνει όταν ένα άτομο καταρρεύσει και στη συνέχεια θα αναλυθούν με περισσότερη λεπτομέρεια όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε μόλις κάποιος καταρρεύσει και εφόσον ο χώρος είναι ασφαλής είναι να ελέγξετε αν υπάρχει αντίδραση, αν έχει δηλαδή αισθήσεις. Αυτό γίνεται δίνοντας δύο ερεθίσματα.                                                                                        Έλεγχος ανταπόκρισης Κουνώντας ελαφρά από τους ώμους του θύματος φωνάξτ

Αντιμετώπιση πνιγμονής σε ενήλικες

Πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής, σφηνώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού φράζοντας την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες. Πρόκειται για μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η ψυχραιμία και η γνώση βασικών χειρισμών τους οποίους όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.  Αντιμετώπιση  • Εάν το άτομο βήχει, μην επιχειρήσετε να του δώσετε χτυπήματα στην πλάτη όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σταθείτε δίπλα του και παρακινείστε το να βήξει. Το γεγονός ότι βήχει σημαίνει ότι περνάει αέρας και με την πίεση αυτή του αέρα το ξένο σώμα θα βγει απελευθερώνοντας τον αεραγωγό. Εάν δοθούν χτυπήματα στην πλάτη υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να μετακινήσουν το ξένο σώμα και να φράξουν τελείως τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια.  • Εάν το άτομο σταματήσει να βήχει ή δεν βήχει καθόλου, στην εναγώνια προσπάθειά του να μας δείξει ότι πνίγεται

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως