Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει την 14η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη στην μνήμη του αυστριακού γιατρού Καρλ Λαντστάινερ, ο οποίος γεννήθηκε αυτή τη μέρα. Ήταν αυτός που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και τα ρέζους και του απονεμήθηκε για τον λόγο αυτό το Νόμπελ Ιατρικής το 1930.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες μιας χώρας σε αίμα, χρειάζονται 60.000 φιάλες αίματος ανά 1.000.000 κατοίκους. Η Ελλάδα των 10.000.000 χρειάζεται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από τους εθελοντές αιμοδότες. Αντίθετα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης το αίμα προέρχεται κατά 95-100% από εθελοντές αιμοδότες. 

Οι ανάγκες για εθελοντική προσφορά αίματος είναι συνεχείς και αδιάκοπες καθώς θα πρέπει να καλυφθούν τόσο οι μεταγγιζόμενοι συμπολίτες μας όσο και οι ασθενείς που χρειάζεται να χειρουργηθούν. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι η προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών είναι επιτακτική ανάγκη και μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης του αισθήματος κοινωνικής ευθύνης και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Παράλληλα, βέβαια, θα πρέπει να εξαλειφθεί η προκατάληψη, ο φόβος και η άγνοια που υπάρχει γύρω από τα θέματα της αιμοδοσίας. 

Πάντως οι συμπατριώτες μας εθελοντές αιμοδότες ακόμη και κατά την διάρκεια της πανδημίας και παρά τις δυσκολίες στις μετακινήσεις, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων φροντίζοντας να παραμείνουν τα αποθέματα αίματος όσο το δυνατόν πιο σταθερά και επαρκή. Επιβάλλεται λοιπόν να τους ευχαριστήσουμε και να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας γιατί παρά τις δύσκολες  συνθήκες, που όλοι βιώσαμε, επέδειξαν αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Το αίμα είναι το υπέρτατο αγαθό που μπορούμε να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας. Ας ενεργοποιηθούμε όλοι μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας ξοδεύοντας 10 λεπτά από τον χρόνο μας. Τόσο διαρκεί μία αιμοδοσία.

Φωτογραφία από rovin από το Pixabay 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως

Άλλο λιποθυμία, άλλο ανακοπή!

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις αυτές συγχέονται, άλλες φορές εξαιτίας του άγχους, άλλες εξαιτίας ελλείμματος εκπαίδευσης ενώ κάποιες φορές μία λιποθυμία “βαφτίζεται” ως ανακοπή με απώτερο σκοπό την συγκομιδή likes και κοινοποιήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την προβολή αυτών που επανάφεραν τ o άτομο στη ζωή από την “ανακοπή - λιποθυμία”.   Ας δούμε πρώτα τι θα πρέπει να γίνει όταν ένα άτομο καταρρεύσει και στη συνέχεια θα αναλυθούν με περισσότερη λεπτομέρεια όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε μόλις κάποιος καταρρεύσει και εφόσον ο χώρος είναι ασφαλής είναι να ελέγξετε αν υπάρχει αντίδραση, αν έχει δηλαδή αισθήσεις. Αυτό γίνεται δίνοντας δύο ερεθίσματα.                                                                                        Έλεγχος ανταπόκρισης Κουνώντας ελαφρά από τους ώμους του θύματος φωνάξτ