Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ)

Πριν από 3 ακριβώς χρόνια ανέβασα στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook ένα  video  με την προσπάθεια του ασθενοφόρου να διασχίσει την Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Κατευθυνόμασταν σε μία επείγουσα κλήση όπου κάθε καθυστέρηση,  κάθε λεπτό που χανόταν μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια ανθρώπινης ζωής.  Η ΛΕΑ, δυστυχώς, λόγω μποτιλιαρίσματος, ηταν κατειλημμένη από οχήματα που στην προσπάθειά τους να κινηθούν πιο γρήγορα θεώρησαν σωστό να προσπεράσουν την κίνηση μέσα από αυτήν.


Δείτε το video

Τι είναι η ΛΕΑ

Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) βρίσκεται δεξιά του δρόμου και διαχωρίζεται από το ρεύμα κυκλοφορίας με συνεχή διαγράμμιση αντί διακεκομμένης. Σε αυτήν  σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΚΟΚ επιτρέπεται να κινούνται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, δηλαδή: ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, περιπολικά καθώς και οχήματα συντήρησης και λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων. Η παραβίασή της επιφέρει πρόστιμο 200 ευρώ, αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης. Η δε καταχρηστική χρησιμοποίησή της συντελεί όχι μόνο στην παρεμπόδιση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης αλλά και σε τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, 1 στα 10 τροχαία ατυχήματα είναι συγκρούσεις με οχήματα που βρίσκονται σταματημένα μέσα στη ΛΕΑ.


Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η ΛΕΑ

Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί να σταματήσουμε άμεσα το όχημά μας. Όπως εάν αυτό έχει υποστεί κάποια βλάβη, αν υπάρξει κάποια έκτακτη ανάγκη ή μας υποδειχθεί από την Τροχαία. Τότε θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα:

  1. Πριν μπούμε στη ΛΕΑ  ανάβουμε τα αλάρμ και μπαίνουμε με μεγάλη προσοχή όσο πιο δεξιά γίνεται σταθμεύοντας πάντα με τις μπροστινές ρόδες στραμμένες προς τα δεξιά.
  2. Φοράμε το ανακλαστικό γιλέκο.
  3. Βγαίνουμε από το όχημά μας και φροντίζουμε  αν υπάρχουν άλλοι επιβάτες να κατεβούν κι αυτοί χρησιμοποιώντας τις πόρτες της δεξιάς πλευράς του οχήματος.

  4. Βαδίζοντας στην άκρη του δρόμου τοποθετούμε το προειδοποιητικό τρίγωνο στην προβλεπόμενη απόσταση.
  5. Στεκόμαστε όσο είναι δυνατόν κοντά στις προστατευτικές μπάρες ή κι έξω από αυτές αν υπάρχει η δυνατότητα.
  6. Εάν δεν μπορούμε να βγούμε από το όχημά μας παραμένουμε μέσα σε αυτό δεμένοι με τις ζώνες ασφαλείας.
  7. Καλούμε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης και δίνουμε πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία μας και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ώστε να δοθεί ενημέρωση στα οχήματα που θα διασχίσουν τη ΛΕΑ.
  8. Δεν προβλέπεται η χρησιμοποίηση της ΛΕΑ σε περίπτωση που χρειαστεί να μιλήσουμε στο κινητό, να ξεκουραστούμε ή να πάμε τουαλέτα.
  9. Επειδή έρχεται το καλοκαίρι, να θυμόμαστε ότι: Η ΛΕΑ δεν είναι για να φτάνουμε γρήγορα στην παραλία! 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ

Ηλιακά εγκαύματα

Μαζί με τα καλοκαιρινά μπάνια έρχονται πολλές φορές και τα ηλιακά εγκαύματα. Η έκθεση στον ήλιο είναι βέβαια ωφέλιμη καθώς βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει τη  βιταμίνη D , η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ήπια ή και σοβαρότερα προβλήματα. Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι ότι τα ηλιακά εγκαύματα προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και όχι από τη θερμότητα, μπορεί δηλαδή να συμβούν ακόμη και σε κρύο περιβάλλον.  Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και τις συννεφιασμένες μέρες, καθώς έως και το 80% των υπεριωδών ακτινών διαπερνούν τα σύννεφα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ηλιακά εγκαύματα εμφανίζονται στα σημεία του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως η πλάτη, τα πόδια και το πρόσωπο προκαλώντας ουσιαστικά επιφανειακές βλάβες του δέρματος. Το δέρμα, όμως, είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος συμβάλλοντας σε μια σειρά από ζωτικές διαδικασίες ό

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως