Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ)

Πριν από 3 ακριβώς χρόνια ανέβασα στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook ένα  video  με την προσπάθεια του ασθενοφόρου να διασχίσει την Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Κατευθυνόμασταν σε μία επείγουσα κλήση όπου κάθε καθυστέρηση,  κάθε λεπτό που χανόταν μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια ανθρώπινης ζωής.  Η ΛΕΑ, δυστυχώς, λόγω μποτιλιαρίσματος, ηταν κατειλημμένη από οχήματα που στην προσπάθειά τους να κινηθούν πιο γρήγορα θεώρησαν σωστό να προσπεράσουν την κίνηση μέσα από αυτήν.


Δείτε το video

Τι είναι η ΛΕΑ

Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) βρίσκεται δεξιά του δρόμου και διαχωρίζεται από το ρεύμα κυκλοφορίας με συνεχή διαγράμμιση αντί διακεκομμένης. Σε αυτήν  σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΚΟΚ επιτρέπεται να κινούνται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, δηλαδή: ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, περιπολικά καθώς και οχήματα συντήρησης και λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων. Η παραβίασή της επιφέρει πρόστιμο 200 ευρώ, αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης. Η δε καταχρηστική χρησιμοποίησή της συντελεί όχι μόνο στην παρεμπόδιση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης αλλά και σε τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, 1 στα 10 τροχαία ατυχήματα είναι συγκρούσεις με οχήματα που βρίσκονται σταματημένα μέσα στη ΛΕΑ.


Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η ΛΕΑ

Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί να σταματήσουμε άμεσα το όχημά μας. Όπως εάν αυτό έχει υποστεί κάποια βλάβη, αν υπάρξει κάποια έκτακτη ανάγκη ή μας υποδειχθεί από την Τροχαία. Τότε θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα:

  1. Πριν μπούμε στη ΛΕΑ  ανάβουμε τα αλάρμ και μπαίνουμε με μεγάλη προσοχή όσο πιο δεξιά γίνεται σταθμεύοντας πάντα με τις μπροστινές ρόδες στραμμένες προς τα δεξιά.
  2. Φοράμε το ανακλαστικό γιλέκο.
  3. Βγαίνουμε από το όχημά μας και φροντίζουμε  αν υπάρχουν άλλοι επιβάτες να κατεβούν κι αυτοί χρησιμοποιώντας τις πόρτες της δεξιάς πλευράς του οχήματος.

  4. Βαδίζοντας στην άκρη του δρόμου τοποθετούμε το προειδοποιητικό τρίγωνο στην προβλεπόμενη απόσταση.
  5. Στεκόμαστε όσο είναι δυνατόν κοντά στις προστατευτικές μπάρες ή κι έξω από αυτές αν υπάρχει η δυνατότητα.
  6. Εάν δεν μπορούμε να βγούμε από το όχημά μας παραμένουμε μέσα σε αυτό δεμένοι με τις ζώνες ασφαλείας.
  7. Καλούμε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης και δίνουμε πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία μας και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ώστε να δοθεί ενημέρωση στα οχήματα που θα διασχίσουν τη ΛΕΑ.
  8. Δεν προβλέπεται η χρησιμοποίηση της ΛΕΑ σε περίπτωση που χρειαστεί να μιλήσουμε στο κινητό, να ξεκουραστούμε ή να πάμε τουαλέτα.
  9. Επειδή έρχεται το καλοκαίρι, να θυμόμαστε ότι: Η ΛΕΑ δεν είναι για να φτάνουμε γρήγορα στην παραλία! 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Γύρισε η γλώσσα" ας τελειώνουμε με αυτόν το μύθο

O αθλητής έπεσε αναίσθητος στο έδαφος, γύρισε η γλώσσα του αλλά ευτυχώς κάποιος παρευρισκόμενος τού άνοιξε το στόμα, τράβηξε την γλώσσα προς τα έξω και τού έσωσε την ζωή…                                                                                                                                                                                                                            Πόσες φορές δεν τα έχετε ακούσει όλα αυτά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Πόσες φορές δεν σας έχουν παρουσιάσει ως ήρωες όλους αυτούς που τα εφάρμοσαν;   Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα Ας δούμε λοιπόν αν όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι σωστές και θα πρέπει να γίνονται ή είναι λανθασμένες και θα επιβαρύνουν την κατάσταση του πάσχοντα. Όταν ένα άτομο καταρρέει χάνοντας τις αισθήσεις του τότε οι μύες του σώματος χαλαρώνουν καθώς δεν υπάρχει μυϊκός τόνος. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την γλώσσα, η οποία είναι κι αυτή είναι ένας μεγάλος μυς. Εάν ο πάσχοντας λοιπόν βρίσκεται στην ύπτια θέση (αν

Ατύχημα;

Η κακιά η ώρα… Ήταν να γίνει… Ποιος το περίμενε αυτό; Τόσα χρόνια δεν είχε συμβεί τίποτε… Ατυχία… Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο κακό… Άμα δεν σε θέλει…. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτές τις εκφράσεις οι οποίες στην ουσία, ακούσια ή εκούσια, αποκρύπτουν ή σκεπάζουν την πραγματική αιτία ενός ατυχήματος δίνοντας ένα "άλλοθι" για να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, τις ίδιες συμπεριφορές που θα μας οδηγήσουν νομοτελειακά ξανά σε ατυχήματα.                                                                                                                    Φωτογραφία από Jimmy Chan (pexels.com)  Κατ’ αρχήν από μόνος του ο όρος «ατύχημα» είναι ασαφής και μοιρολατρικός θα έλεγα, και πολλές φορές είναι το χαλί κάτω από το οποίο κρύβουμε τις πραγματικές αιτίες δυσάρεστων συμβάντων. Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( WHO ) θεωρώντας ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι προβλέψιμα, άρα μπορούν να αποφευχθούν, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους σε θέματα οδικής ασφάλειας να μη

Δηλητηριάσεις σε παιδιά

Οι δηλητηριάσεις στην παιδική ηλικία αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα για την δημόσια υγεία καθώς, κάθε χρόνο, πολλά είναι τα παιδιά που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη λόγω δηλητηρίασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, περισσότερες από τις μισές δηλητηριάσεις ετησίως (54,2%) αφορούν παιδιά ηλικίας από μερικών μηνών έως 14 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές συμβαίνουν στο σπίτι με την κουζίνα να αποτελεί τον πιο επικίνδυνο χώρο καθώς εκεί φυλάσσονται επικίνδυνα προϊόντα όπως απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού και εντομοκτόνα. Φάρμακα, καλλυντικά και φυτοφάρμακα ευθύνονται επίσης για δηλητηριάσεις μικρών παιδιών που δυστυχώς τις περισσότερες φορές συμβαίνουν ενώ τα παιδιά βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.                                       Πώς θα υποψιαστούμε ότι το παιδί έχει υποστεί δηλητηρίαση ·            το παιδί κρατάει στα χέρια του κάποια συσκευασία που περιέχει βλαβερές ουσίες ή υπάρχουν σημάδια αυτών των ουσιών στα ρούχα, το δέρμα ή το στ