Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ)

Πριν από 3 ακριβώς χρόνια ανέβασα στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook ένα  video  με την προσπάθεια του ασθενοφόρου να διασχίσει την Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Κατευθυνόμασταν σε μία επείγουσα κλήση όπου κάθε καθυστέρηση,  κάθε λεπτό που χανόταν μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια ανθρώπινης ζωής.  Η ΛΕΑ, δυστυχώς, λόγω μποτιλιαρίσματος, ηταν κατειλημμένη από οχήματα που στην προσπάθειά τους να κινηθούν πιο γρήγορα θεώρησαν σωστό να προσπεράσουν την κίνηση μέσα από αυτήν.


Δείτε το video

Τι είναι η ΛΕΑ

Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) βρίσκεται δεξιά του δρόμου και διαχωρίζεται από το ρεύμα κυκλοφορίας με συνεχή διαγράμμιση αντί διακεκομμένης. Σε αυτήν  σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΚΟΚ επιτρέπεται να κινούνται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, δηλαδή: ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, περιπολικά καθώς και οχήματα συντήρησης και λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων. Η παραβίασή της επιφέρει πρόστιμο 200 ευρώ, αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης. Η δε καταχρηστική χρησιμοποίησή της συντελεί όχι μόνο στην παρεμπόδιση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης αλλά και σε τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, 1 στα 10 τροχαία ατυχήματα είναι συγκρούσεις με οχήματα που βρίσκονται σταματημένα μέσα στη ΛΕΑ.


Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η ΛΕΑ

Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί να σταματήσουμε άμεσα το όχημά μας. Όπως εάν αυτό έχει υποστεί κάποια βλάβη, αν υπάρξει κάποια έκτακτη ανάγκη ή μας υποδειχθεί από την Τροχαία. Τότε θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα:

  1. Πριν μπούμε στη ΛΕΑ  ανάβουμε τα αλάρμ και μπαίνουμε με μεγάλη προσοχή όσο πιο δεξιά γίνεται σταθμεύοντας πάντα με τις μπροστινές ρόδες στραμμένες προς τα δεξιά.
  2. Φοράμε το ανακλαστικό γιλέκο.
  3. Βγαίνουμε από το όχημά μας και φροντίζουμε  αν υπάρχουν άλλοι επιβάτες να κατεβούν κι αυτοί χρησιμοποιώντας τις πόρτες της δεξιάς πλευράς του οχήματος.

  4. Βαδίζοντας στην άκρη του δρόμου τοποθετούμε το προειδοποιητικό τρίγωνο στην προβλεπόμενη απόσταση.
  5. Στεκόμαστε όσο είναι δυνατόν κοντά στις προστατευτικές μπάρες ή κι έξω από αυτές αν υπάρχει η δυνατότητα.
  6. Εάν δεν μπορούμε να βγούμε από το όχημά μας παραμένουμε μέσα σε αυτό δεμένοι με τις ζώνες ασφαλείας.
  7. Καλούμε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης και δίνουμε πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία μας και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ώστε να δοθεί ενημέρωση στα οχήματα που θα διασχίσουν τη ΛΕΑ.
  8. Δεν προβλέπεται η χρησιμοποίηση της ΛΕΑ σε περίπτωση που χρειαστεί να μιλήσουμε στο κινητό, να ξεκουραστούμε ή να πάμε τουαλέτα.
  9. Επειδή έρχεται το καλοκαίρι, να θυμόμαστε ότι: Η ΛΕΑ δεν είναι για να φτάνουμε γρήγορα στην παραλία! 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άλλο λιποθυμία, άλλο ανακοπή!

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις αυτές συγχέονται, άλλες φορές εξαιτίας του άγχους, άλλες εξαιτίας ελλείμματος εκπαίδευσης ενώ κάποιες φορές μία λιποθυμία “βαφτίζεται” ως ανακοπή με απώτερο σκοπό την συγκομιδή likes και κοινοποιήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την προβολή αυτών που επανάφεραν τ o άτομο στη ζωή από την “ανακοπή - λιποθυμία”.   Ας δούμε πρώτα τι θα πρέπει να γίνει όταν ένα άτομο καταρρεύσει και στη συνέχεια θα αναλυθούν με περισσότερη λεπτομέρεια όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε μόλις κάποιος καταρρεύσει και εφόσον ο χώρος είναι ασφαλής είναι να ελέγξετε αν υπάρχει αντίδραση, αν έχει δηλαδή αισθήσεις. Αυτό γίνεται δίνοντας δύο ερεθίσματα.                                                                                        Έλεγχος ανταπόκρισης Κουνώντας ελαφρά από τους ώμους του θύματος φωνάξτ

Αντιμετώπιση πνιγμονής σε ενήλικες

Πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής, σφηνώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού φράζοντας την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες. Πρόκειται για μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η ψυχραιμία και η γνώση βασικών χειρισμών τους οποίους όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.  Αντιμετώπιση  • Εάν το άτομο βήχει, μην επιχειρήσετε να του δώσετε χτυπήματα στην πλάτη όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σταθείτε δίπλα του και παρακινείστε το να βήξει. Το γεγονός ότι βήχει σημαίνει ότι περνάει αέρας και με την πίεση αυτή του αέρα το ξένο σώμα θα βγει απελευθερώνοντας τον αεραγωγό. Εάν δοθούν χτυπήματα στην πλάτη υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να μετακινήσουν το ξένο σώμα και να φράξουν τελείως τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια.  • Εάν το άτομο σταματήσει να βήχει ή δεν βήχει καθόλου, στην εναγώνια προσπάθειά του να μας δείξει ότι πνίγεται

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως