Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προτεραιότητες στον τόπο του ατυχήματος

Όταν  εμπλακείτε  σε μια επείγουσα κατάσταση, η προσοχή σας θα πρέπει  να  είναι στραμμένη  σε  πολλά  πράγματα ταυτόχρονα. Εάν επιχειρήσετε να τα κάνετε όλα μαζί το πιο πιθανό είναι να μη προσφέρετε ουσιαστική βοήθεια και  παράλληλα  να  κινδυνεύσετε. Μην  ενεργείτε  παρορμητικά. Το  πρώτο  πράγμα  που  θα  πρέπει  να  έχετε  στο  νου  σας  είναι  η  προσωπική  σας  ασφάλεια  καθώς  και  η  προστασία  του  τραυματία  και  των  παρευρισκόμενων. Αφιερώστε  μερικά  δευτερόλεπτα  παρατηρώντας  τη  σκηνή  του  ατυχήματος  έτσι  ώστε  να  εντοπίσετε  πιθανούς  κινδύνους  και  να  θέσετε τις  προτεραιότητες  των  ενεργειών  σας. 

Δεν  θα  πρέπει  να  βάλετε  τον  εαυτό  σας  σε  μεγαλύτερο  κίνδυνο απ’ αυτόν  που  ήδη  βρίσκεται  ο  τραυματίας. Το πιο  σημαντικό  πρόσωπο  στη  σκηνή  ενός  ατυχήματος  είναι αυτός που σπεύδει να βοηθήσει. Το θύμα  εξαρτάται  από  αυτόν  και  σε  περίπτωση  που  τραυματιστεί  τότε  το  κακό  είναι  διπλό. Από  τη  μία  ο  τραυματίας  μένει  αβοήθητος  και  από  την  άλλη  ο  διασώστης  θέτει την υγεία και τη ζωή του σε κίνδυνο.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει στα δελτία ειδήσεων ότι κάποιος, στη προσπάθειά του να βοηθήσει το θύμα μιας ηλεκτροπληξίας, χτυπήθηκε και αυτός από ρεύμα. Αυτό συμβαίνει διότι πολλοί πανικοβάλλονται και σπεύδουν αμέσως να  βοηθήσουν, παραβλέποντας  τους  κινδύνους  που  πιθανόν  να  υπάρχουν.

Πρέπει λοιπόν  να  έχετε πάντα στο νου σας ότι η αιτία που οδήγησε στο ατύχημα ίσως υφίσταται ακόμη. Κίνδυνοι που μπορεί να υπάρχουν είναι:

·         ηλεκτροφόρα καλώδια

·         διερχόμενα αυτοκίνητα

·         έντονα  καιρικά  φαινόμενα

·         ορμητικά  νερά

·         φωτιά

·         υλικά  που  πέφτουν  από  ύψος

·         τοξικές  ουσίες  

Γι’ αυτό καλό θα είναι να έχετε ένα σχέδιο δράσης με τα πιο σημαντικά βήματα  που  πρέπει  να  κάνετε. Αυτά είναι τα εξής:

1.    Εκτιμήστε  τη  κατάσταση προσπαθώντας  να  καταλάβετε  τι  έχει  συμβεί.

2.    Ελέγξτε  την  ασφάλειά  σας. Είστε  ασφαλείς  πλησιάζοντας  τον τραυματία; Τι  είδους  κίνδυνοι  μπορεί  να  υπάρξουν;  

3.    Δώστε  τις  Πρώτες  Βοήθειες

4.    Καλέστε  το  ΕΚΑΒ  ή/και  άλλες  υπηρεσίες  εάν  χρειάζεται (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό, ΔΕΗ κλπ).

Τέλος, μην επιχειρήσετε  κάτι  για  το  οποίο  δεν  έχετε  λάβει  την  κατάλληλη  εκπαίδευση,  όπως  για  παράδειγμα  να  απεγκλωβίσετε  έναν  τραυματία  σε  περίπτωση  τροχαίου  ατυχήματος. Περιμένετε μέχρι να φθάσουν  οι ειδικοί  όπως  το ΕΚΑΒ, η  Πυροσβεστική  και  η  Αστυνομία, οι  οποίοι  έχουν και  την  ανάλογη  εκπαίδευση  και  τον  απαραίτητο  εξοπλισμό. 

Σχόλια

  1. Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύ χρήσιμες οδηγίες μία ερώτηση που θα ήθελα να θέσω είναι η εξής: αν το αυτοκίνητο έχει πάρει φωτιά και είναι μέσα εγκλωβισμένο θύμα τότε τι κάνουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απεγκλωβίζουμε ένα θύμα τροχαίου ατυχήματος μόνο εάν είμαστε εκπαιδευμένοι σε αυτό και έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που το όχημα κινδυνεύει να πάρει φωτιά οπότε και απομακρύνουμε γρήγορα το θύμα χρησιμοποιώντας την λαβή Rautek (χωρίς χρήση εξοπλισμού). Εάν το όχημα έχει πάρει ήδη φωτιά και θα θέσουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο δεν θα πλησιάσουμε.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άλλο λιποθυμία, άλλο ανακοπή!

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις αυτές συγχέονται, άλλες φορές εξαιτίας του άγχους, άλλες εξαιτίας ελλείμματος εκπαίδευσης ενώ κάποιες φορές μία λιποθυμία “βαφτίζεται” ως ανακοπή με απώτερο σκοπό την συγκομιδή likes και κοινοποιήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την προβολή αυτών που επανάφεραν τ o άτομο στη ζωή από την “ανακοπή - λιποθυμία”.   Ας δούμε πρώτα τι θα πρέπει να γίνει όταν ένα άτομο καταρρεύσει και στη συνέχεια θα αναλυθούν με περισσότερη λεπτομέρεια όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε μόλις κάποιος καταρρεύσει και εφόσον ο χώρος είναι ασφαλής είναι να ελέγξετε αν υπάρχει αντίδραση, αν έχει δηλαδή αισθήσεις. Αυτό γίνεται δίνοντας δύο ερεθίσματα.                                                                                        Έλεγχος ανταπόκρισης Κουνώντας ελαφρά από τους ώμους του θύματος φωνάξτ

Αντιμετώπιση πνιγμονής σε ενήλικες

Πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής, σφηνώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού φράζοντας την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες. Πρόκειται για μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η ψυχραιμία και η γνώση βασικών χειρισμών τους οποίους όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.  Αντιμετώπιση  • Εάν το άτομο βήχει, μην επιχειρήσετε να του δώσετε χτυπήματα στην πλάτη όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σταθείτε δίπλα του και παρακινείστε το να βήξει. Το γεγονός ότι βήχει σημαίνει ότι περνάει αέρας και με την πίεση αυτή του αέρα το ξένο σώμα θα βγει απελευθερώνοντας τον αεραγωγό. Εάν δοθούν χτυπήματα στην πλάτη υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να μετακινήσουν το ξένο σώμα και να φράξουν τελείως τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια.  • Εάν το άτομο σταματήσει να βήχει ή δεν βήχει καθόλου, στην εναγώνια προσπάθειά του να μας δείξει ότι πνίγεται

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως