Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα βεγγαλικά και τα μάτια σας

Το πασχαλινό έθιμο της ρίψης βεγγαλικών και κροτίδων έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας από μικροτραυματισμούς έως και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τόσο σε χρήστες πυροτεχνημάτων, όσο και σε άτομα που βρέθηκαν στο σημείο ρίψης την συγκεκριμένη στιγμή. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας τα σοβαρότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε ανήλικους και σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται σε εκρήξεις αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας, πράγμα φυσικά που απαγορεύεται από το νόμο.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι κανένα είδος πυροτεχνήματος δεν είναι απόλυτα ασφαλές, ειδικά για τα μάτια. Ακόμη και τα "αθώα" sparklers (αυτά που βάζουμε στις τούρτες γενεθλίων) μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα. Το sparkler κατά την καύση φτάνει σε θερμοκρασίες έως 1000 βαθμούς Κελσίου. Μια σπίθα που θα πεταχτεί μπορεί να προκαλέσει θερμικό έγκαυμα στην επιφάνεια του ματιού με αποτέλεσμα βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα ή και σε ιστούς κάτω από αυτόν.

Τις περισσότερες φορές οι τραυματισμοί αφορούν στην περιοχή της κεφαλής και κατά συνέπεια και των ματιών. Βλάβες, όπως, ρήξη οφθαλμικού βολβού, εκδορές κερατοειδούς, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και χημικά - θερμικά εγκαύματα μπορούν να επηρεάσουν την όραση και κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής των τραυματιών.

Πρώτες Βοήθειες                                                Το πρωταρχικό μας μέλημα σε περίπτωση τραυματισμού στα μάτια είναι να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης και να αποφευχθεί η πρόκληση περαιτέρω βλάβης μέχρι να φθάσουμε στον οφθαλμίατρο όπου θα γίνει και η οριστική αντιμετώπιση.   

  • Φορέστε γάντια
  • Μην επιτρέπετε στον τραυματία να τρίψει τα μάτια του
  • Ανοίξτε τα προσεκτικά και ελέγξτε για τυχόν ξένα σώματα
  • Αν υπάρχει ενσφηνωμένο ξένο σώμα μην επιχειρήσετε να το αφαιρέσετε. Καλύψτε και τα δύο μάτια με αποστειρωμένες γάζες ή ειδικά οφθαλμικά επιθέματα και αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Παροτρύνετέ τον τραυματία να μην κινεί τα μάτια του καθώς αυτό θα επιδεινώσει την βλάβη.
  •  Αν κατά τον έλεγχο διαπιστώσετε ότι υπάρχει κάποιο ξένο σώμα το οποίο κινείται χαλαρά πάνω στην επιφάνεια του ματιού ξεπλύνετέ το με άφθονο φυσιολογικό ορό ή νερό βρύσης.
  • Αν υπάρχει αιμορραγία από το μάτι μην ασκήσετε πίεση πάνω στον βολβό αλλά καλύψτε το απαλά με αποστειρωμένες γάζες και αναζητήστε ιατρική βοήθεια.
  • Μην εφαρμόσετε αλοιφές και μην χορηγήσετε παυσίπονα μέχρι να γίνει η εκτίμηση από τον οφθαλμίατρο.          

             

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άλλο λιποθυμία, άλλο ανακοπή!

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις αυτές συγχέονται, άλλες φορές εξαιτίας του άγχους, άλλες εξαιτίας ελλείμματος εκπαίδευσης ενώ κάποιες φορές μία λιποθυμία “βαφτίζεται” ως ανακοπή με απώτερο σκοπό την συγκομιδή likes και κοινοποιήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την προβολή αυτών που επανάφεραν τ o άτομο στη ζωή από την “ανακοπή - λιποθυμία”.   Ας δούμε πρώτα τι θα πρέπει να γίνει όταν ένα άτομο καταρρεύσει και στη συνέχεια θα αναλυθούν με περισσότερη λεπτομέρεια όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε μόλις κάποιος καταρρεύσει και εφόσον ο χώρος είναι ασφαλής είναι να ελέγξετε αν υπάρχει αντίδραση, αν έχει δηλαδή αισθήσεις. Αυτό γίνεται δίνοντας δύο ερεθίσματα.                                                                                        Έλεγχος ανταπόκρισης Κουνώντας ελαφρά από τους ώμους του θύματος φωνάξτ

Αντιμετώπιση πνιγμονής σε ενήλικες

Πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής, σφηνώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού φράζοντας την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες. Πρόκειται για μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η ψυχραιμία και η γνώση βασικών χειρισμών τους οποίους όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.  Αντιμετώπιση  • Εάν το άτομο βήχει, μην επιχειρήσετε να του δώσετε χτυπήματα στην πλάτη όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σταθείτε δίπλα του και παρακινείστε το να βήξει. Το γεγονός ότι βήχει σημαίνει ότι περνάει αέρας και με την πίεση αυτή του αέρα το ξένο σώμα θα βγει απελευθερώνοντας τον αεραγωγό. Εάν δοθούν χτυπήματα στην πλάτη υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να μετακινήσουν το ξένο σώμα και να φράξουν τελείως τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια.  • Εάν το άτομο σταματήσει να βήχει ή δεν βήχει καθόλου, στην εναγώνια προσπάθειά του να μας δείξει ότι πνίγεται

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως