Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα βεγγαλικά και τα μάτια σας

Το πασχαλινό έθιμο της ρίψης βεγγαλικών και κροτίδων έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας από μικροτραυματισμούς έως και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τόσο σε χρήστες πυροτεχνημάτων, όσο και σε άτομα που βρέθηκαν στο σημείο ρίψης την συγκεκριμένη στιγμή. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας τα σοβαρότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε ανήλικους και σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται σε εκρήξεις αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας, πράγμα φυσικά που απαγορεύεται από το νόμο.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι κανένα είδος πυροτεχνήματος δεν είναι απόλυτα ασφαλές, ειδικά για τα μάτια. Ακόμη και τα "αθώα" sparklers (αυτά που βάζουμε στις τούρτες γενεθλίων) μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα. Το sparkler κατά την καύση φτάνει σε θερμοκρασίες έως 1000 βαθμούς Κελσίου. Μια σπίθα που θα πεταχτεί μπορεί να προκαλέσει θερμικό έγκαυμα στην επιφάνεια του ματιού με αποτέλεσμα βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα ή και σε ιστούς κάτω από αυτόν.

Τις περισσότερες φορές οι τραυματισμοί αφορούν στην περιοχή της κεφαλής και κατά συνέπεια και των ματιών. Βλάβες, όπως, ρήξη οφθαλμικού βολβού, εκδορές κερατοειδούς, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και χημικά - θερμικά εγκαύματα μπορούν να επηρεάσουν την όραση και κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής των τραυματιών.

Πρώτες Βοήθειες                                                Το πρωταρχικό μας μέλημα σε περίπτωση τραυματισμού στα μάτια είναι να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης και να αποφευχθεί η πρόκληση περαιτέρω βλάβης μέχρι να φθάσουμε στον οφθαλμίατρο όπου θα γίνει και η οριστική αντιμετώπιση.   

  • Φορέστε γάντια
  • Μην επιτρέπετε στον τραυματία να τρίψει τα μάτια του
  • Ανοίξτε τα προσεκτικά και ελέγξτε για τυχόν ξένα σώματα
  • Αν υπάρχει ενσφηνωμένο ξένο σώμα μην επιχειρήσετε να το αφαιρέσετε. Καλύψτε και τα δύο μάτια με αποστειρωμένες γάζες ή ειδικά οφθαλμικά επιθέματα και αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Παροτρύνετέ τον τραυματία να μην κινεί τα μάτια του καθώς αυτό θα επιδεινώσει την βλάβη.
  •  Αν κατά τον έλεγχο διαπιστώσετε ότι υπάρχει κάποιο ξένο σώμα το οποίο κινείται χαλαρά πάνω στην επιφάνεια του ματιού ξεπλύνετέ το με άφθονο φυσιολογικό ορό ή νερό βρύσης.
  • Αν υπάρχει αιμορραγία από το μάτι μην ασκήσετε πίεση πάνω στον βολβό αλλά καλύψτε το απαλά με αποστειρωμένες γάζες και αναζητήστε ιατρική βοήθεια.
  • Μην εφαρμόσετε αλοιφές και μην χορηγήσετε παυσίπονα μέχρι να γίνει η εκτίμηση από τον οφθαλμίατρο.          

             

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Γύρισε η γλώσσα" ας τελειώνουμε με αυτόν το μύθο

O αθλητής έπεσε αναίσθητος στο έδαφος, γύρισε η γλώσσα του αλλά ευτυχώς κάποιος παρευρισκόμενος τού άνοιξε το στόμα, τράβηξε την γλώσσα προς τα έξω και τού έσωσε την ζωή…                                                                                                                                                                                                                            Πόσες φορές δεν τα έχετε ακούσει όλα αυτά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Πόσες φορές δεν σας έχουν παρουσιάσει ως ήρωες όλους αυτούς που τα εφάρμοσαν;   Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα Ας δούμε λοιπόν αν όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι σωστές και θα πρέπει να γίνονται ή είναι λανθασμένες και θα επιβαρύνουν την κατάσταση του πάσχοντα. Όταν ένα άτομο καταρρέει χάνοντας τις αισθήσεις του τότε οι μύες του σώματος χαλαρώνουν καθώς δεν υπάρχει μυϊκός τόνος. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την γλώσσα, η οποία είναι κι αυτή είναι ένας μεγάλος μυς. Εάν ο πάσχοντας λοιπόν βρίσκεται στην ύπτια θέση (αν

Ατύχημα;

Η κακιά η ώρα… Ήταν να γίνει… Ποιος το περίμενε αυτό; Τόσα χρόνια δεν είχε συμβεί τίποτε… Ατυχία… Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο κακό… Άμα δεν σε θέλει…. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτές τις εκφράσεις οι οποίες στην ουσία, ακούσια ή εκούσια, αποκρύπτουν ή σκεπάζουν την πραγματική αιτία ενός ατυχήματος δίνοντας ένα "άλλοθι" για να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, τις ίδιες συμπεριφορές που θα μας οδηγήσουν νομοτελειακά ξανά σε ατυχήματα.                                                                                                                    Φωτογραφία από Jimmy Chan (pexels.com)  Κατ’ αρχήν από μόνος του ο όρος «ατύχημα» είναι ασαφής και μοιρολατρικός θα έλεγα, και πολλές φορές είναι το χαλί κάτω από το οποίο κρύβουμε τις πραγματικές αιτίες δυσάρεστων συμβάντων. Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( WHO ) θεωρώντας ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι προβλέψιμα, άρα μπορούν να αποφευχθούν, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους σε θέματα οδικής ασφάλειας να μη

Δηλητηριάσεις σε παιδιά

Οι δηλητηριάσεις στην παιδική ηλικία αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα για την δημόσια υγεία καθώς, κάθε χρόνο, πολλά είναι τα παιδιά που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη λόγω δηλητηρίασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, περισσότερες από τις μισές δηλητηριάσεις ετησίως (54,2%) αφορούν παιδιά ηλικίας από μερικών μηνών έως 14 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές συμβαίνουν στο σπίτι με την κουζίνα να αποτελεί τον πιο επικίνδυνο χώρο καθώς εκεί φυλάσσονται επικίνδυνα προϊόντα όπως απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού και εντομοκτόνα. Φάρμακα, καλλυντικά και φυτοφάρμακα ευθύνονται επίσης για δηλητηριάσεις μικρών παιδιών που δυστυχώς τις περισσότερες φορές συμβαίνουν ενώ τα παιδιά βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.                                       Πώς θα υποψιαστούμε ότι το παιδί έχει υποστεί δηλητηρίαση ·            το παιδί κρατάει στα χέρια του κάποια συσκευασία που περιέχει βλαβερές ουσίες ή υπάρχουν σημάδια αυτών των ουσιών στα ρούχα, το δέρμα ή το στ