Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα βεγγαλικά και τα μάτια σας

Το πασχαλινό έθιμο της ρίψης βεγγαλικών και κροτίδων έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας από μικροτραυματισμούς έως και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τόσο σε χρήστες πυροτεχνημάτων, όσο και σε άτομα που βρέθηκαν στο σημείο ρίψης την συγκεκριμένη στιγμή. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας τα σοβαρότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε ανήλικους και σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται σε εκρήξεις αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας, πράγμα φυσικά που απαγορεύεται από το νόμο.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι κανένα είδος πυροτεχνήματος δεν είναι απόλυτα ασφαλές, ειδικά για τα μάτια. Ακόμη και τα "αθώα" sparklers (αυτά που βάζουμε στις τούρτες γενεθλίων) μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα. Το sparkler κατά την καύση φτάνει σε θερμοκρασίες έως 1000 βαθμούς Κελσίου. Μια σπίθα που θα πεταχτεί μπορεί να προκαλέσει θερμικό έγκαυμα στην επιφάνεια του ματιού με αποτέλεσμα βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα ή και σε ιστούς κάτω από αυτόν.

Τις περισσότερες φορές οι τραυματισμοί αφορούν στην περιοχή της κεφαλής και κατά συνέπεια και των ματιών. Βλάβες, όπως, ρήξη οφθαλμικού βολβού, εκδορές κερατοειδούς, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και χημικά - θερμικά εγκαύματα μπορούν να επηρεάσουν την όραση και κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής των τραυματιών.

Πρώτες Βοήθειες                                                Το πρωταρχικό μας μέλημα σε περίπτωση τραυματισμού στα μάτια είναι να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης και να αποφευχθεί η πρόκληση περαιτέρω βλάβης μέχρι να φθάσουμε στον οφθαλμίατρο όπου θα γίνει και η οριστική αντιμετώπιση.   

  • Φορέστε γάντια
  • Μην επιτρέπετε στον τραυματία να τρίψει τα μάτια του
  • Ανοίξτε τα προσεκτικά και ελέγξτε για τυχόν ξένα σώματα
  • Αν υπάρχει ενσφηνωμένο ξένο σώμα μην επιχειρήσετε να το αφαιρέσετε. Καλύψτε και τα δύο μάτια με αποστειρωμένες γάζες ή ειδικά οφθαλμικά επιθέματα και αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Παροτρύνετέ τον τραυματία να μην κινεί τα μάτια του καθώς αυτό θα επιδεινώσει την βλάβη.
  •  Αν κατά τον έλεγχο διαπιστώσετε ότι υπάρχει κάποιο ξένο σώμα το οποίο κινείται χαλαρά πάνω στην επιφάνεια του ματιού ξεπλύνετέ το με άφθονο φυσιολογικό ορό ή νερό βρύσης.
  • Αν υπάρχει αιμορραγία από το μάτι μην ασκήσετε πίεση πάνω στον βολβό αλλά καλύψτε το απαλά με αποστειρωμένες γάζες και αναζητήστε ιατρική βοήθεια.
  • Μην εφαρμόσετε αλοιφές και μην χορηγήσετε παυσίπονα μέχρι να γίνει η εκτίμηση από τον οφθαλμίατρο.          

             

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ

Ηλιακά εγκαύματα

Μαζί με τα καλοκαιρινά μπάνια έρχονται πολλές φορές και τα ηλιακά εγκαύματα. Η έκθεση στον ήλιο είναι βέβαια ωφέλιμη καθώς βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει τη  βιταμίνη D , η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ήπια ή και σοβαρότερα προβλήματα. Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι ότι τα ηλιακά εγκαύματα προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και όχι από τη θερμότητα, μπορεί δηλαδή να συμβούν ακόμη και σε κρύο περιβάλλον.  Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και τις συννεφιασμένες μέρες, καθώς έως και το 80% των υπεριωδών ακτινών διαπερνούν τα σύννεφα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ηλιακά εγκαύματα εμφανίζονται στα σημεία του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως η πλάτη, τα πόδια και το πρόσωπο προκαλώντας ουσιαστικά επιφανειακές βλάβες του δέρματος. Το δέρμα, όμως, είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος συμβάλλοντας σε μια σειρά από ζωτικές διαδικασίες ό

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως