Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καρδιακή ανακοπή - ΕΣΥ κάνεις την διαφορά

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αναζωογόνηση είναι εδώ. Με καθυστέρηση ενός έτους λόγω της πανδημίας παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα (25-26 Μαρτίου 2021) στο διαδικτυακό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (European  Resuscitation Council). 

                                             

Στην διάλεξή του για την Βασική Υποστήριξη της Ζωής (Basic Life Support) ο Ιταλός καθηγητής Giuseppe Ristagno θέλοντας να τονίσει το πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση του αυτόπτη μάρτυρα, του απλού πολίτη, κατά την στιγμή της κατάρρευσης, παρουσίασε την παρακάτω διαφάνεια, όπου βλέπουμε την αλυσίδα επιβίωσης με τους δύο πρώτους κρίκους της σε μεγέθυνση. Οι κρίκοι αυτοί που αποτελούν το θεμέλιο της αναζωογόνησης συμβολίζουν τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από τους παρευρισκόμενους μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου. Αυτές είναι:

  • η αναγνώριση της καρδιακής ανακοπής, 
  • η κλήση για βοήθεια (166-112) 
  • η εφαρμογή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης

Δεν θα επιχειρήσω, παραθέτοντας μελέτες ή στατιστικές, να ενισχύσω το μήνυμα του Giuseppe Ristagno ή να σας πείσω για την ορθότητα των λεγομένων του. Θα σας αφηγηθώ ένα πραγματικό περιστατικό που συνέβη πριν από ένα χρόνο περίπου και μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

"Άντρας 56 ετών έχει καταρρεύσει μέσα στο σπίτι του. Δεν αντιδράει, δεν αναπνέει. Κινηθείτε με προτεραιότητα ξεκινάει και η Κινητή Μονάδα". 

Αυτή ήταν η κλήση που μας διαβάστηκε από το ασυρματικό μας κέντρο κατά τη διάρκεια μιας απογευματινής βάρδιας. Κινούμενοι γρήγορα και με χρήση ηχητικών και φωτεινών σημάτων καταφέρνουμε μέσα σε 6 λεπτά να φτάσουμε στην διεύθυνση που μας είχε δοθεί, σε μια συνοικία της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ένας νεαρός μας περιμένει γεμάτος αγωνία στην είσοδο της οικοδομής. Μόλις ο ήχος της σειρήνας σταματά, φωνάζει προς το μέρος μας "κάντε γρήγορα, έχει μελανιάσει, δεν αναπνέει". Αρπάζουμε τον εξοπλισμό μας και ανεβαίνουμε γρήγορα τα σκαλοπάτια που οδηγούν στον πρώτο όροφο. Μπαίνοντας μέσα στο διαμέρισμα από την ανοιχτή πόρτα βλέπω στην μέση του σαλονιού μία νεαρή κοπέλα να εφαρμόζει συμπιέσεις και εμφυσήσεις. Δύο πράγματα μου έκαναν αμέσως εντύπωση. Το πρώτο ήταν η ψυχραιμία της, και το δεύτερο το πόσο καλές συμπιέσεις έκανε. Γυρίζει προς το μέρος μου και μου λέει "Είναι ο πατέρας μου, βοηθήστε τον σας παρακαλώ!"

Της λέω να συνεχίσει τις συμπιέσεις μέχρι να κόψουμε τα ρούχα του και να συνδέσουμε τον απινιδωτή. Πράγματι συνεχίζει με την ίδια ένταση και με σωστή τεχνική (τεντωμένοι αγκώνες, κάθετα πάνω από το θώρακα κλπ). Κολλάμε τα ηλεκτρόδια στον θώρακα του άντρα και ο απινιδωτής ξεκινά την ανάλυση. Σε λίγο δίνει εντολή:

"μακριά όλοι, μην αγγίζετε το θύμα, γίνεται ανάλυση" 

"ενδείκνυται απινίδωση, φόρτιση"

"χορηγήστε απινίδωση, πατήστε το κουμπί shock". 

Χορηγούμε απινίδωση, συνεχίζουμε την εφαρμογή συμπιέσεων και μετά από λίγο διαπιστώνουμε ότι ο 56χρονος άντρας έχει αρχίσει να αναπνέει και πάλι κανονικά. Λίγα λεπτά αργότερα καταφθάνει και η Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ με δύο διασώστες και την γιατρό μας. Αρχίζει πλέον η εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής με χορήγηση φαρμάκων, monitoring κλπ. Ο πάσχοντας διακομίζεται στο εφημερεύον νοσοκομείο από την Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ με δική του αναπνοή και καρδιακό ρυθμό. Διακομίζεται ζωντανός. 

Μετά από δύο εβδομάδες περίπου δέχομαι ένα τηλεφώνημα από την κόρη του 56χρονου η οποία με βρήκε μέσω ενός κοινού οικογενειακού φίλου. Της είπα ότι εντυπωσιάστηκα πολύ από την ψυχραιμία της και από το πόσο σωστά χορηγούσε εμφυσήσεις και συμπιέσεις. "Είχα εκπαιδευτεί πριν από δύο μήνες κύριε Νίκο" μου είπε, και συνέχισε "ευχαριστώ πολύ εσάς και τους συναδέλφους σας που σώσατε την ζωή του πατέρα μου". 

"Δεν τον σώσαμε εμείς κορίτσι μου 

ΕΣΥ τον έσωσες

ΕΣΥ που αναγνώρισες την καρδιακή ανακοπή 

ΕΣΥ που ειδοποίησες το ΕΚΑΒ δίνοντας τα σωστά στοιχεία

ΕΣΥ που είχες την γνώση και την ψυχραιμία να εφαρμόσεις άμεσα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

 Αν δεν είχες κάνει ΕΣΥ όλα αυτά εμείς δεν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τον πατέρα σου"  

ΕΣΥ που θα βρεθείς δίπλα στον πάσχοντα την στιγμή της κατάρρευσης μπορείς να κάνεις την διαφορά.

Την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως

Αντιμετώπιση πνιγμονής σε ενήλικες

Πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής, σφηνώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού φράζοντας την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες. Πρόκειται για μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η ψυχραιμία και η γνώση βασικών χειρισμών τους οποίους όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.  Αντιμετώπιση  • Εάν το άτομο βήχει, μην επιχειρήσετε να του δώσετε χτυπήματα στην πλάτη όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σταθείτε δίπλα του και παρακινείστε το να βήξει. Το γεγονός ότι βήχει σημαίνει ότι περνάει αέρας και με την πίεση αυτή του αέρα το ξένο σώμα θα βγει απελευθερώνοντας τον αεραγωγό. Εάν δοθούν χτυπήματα στην πλάτη υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να μετακινήσουν το ξένο σώμα και να φράξουν τελείως τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια.  • Εάν το άτομο σταματήσει να βήχει ή δεν βήχει καθόλου, στην εναγώνια προσπάθειά του να μας δείξει ότι πνίγεται

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ