Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Σήμερα είναι η πραγματική γιορτή της αγάπης. 
Στις 15 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου με στόχο την ευαισθητοποίηση αλλά και την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες οι οποίες αποτελούν την συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τα ατυχήματα.
Ευτυχώς ο καρκίνος στις παιδικές ηλικίες είναι πολύ σπάνιος και εφόσον διαγνωστεί άμεσα τα ποσοστά ίασης είναι εξαιρετικά υψηλά γεγονός που οφείλεται βέβαια στην μεγάλη πρόοδο της ιατρικής και στις σύγχρονες μορφές θεραπείας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. 
Το 40% των παιδιών που θα προσβληθούν από κακοήθη νεοπλάσματα είναι μικρότερα των 5 ετών ενώ η σχέση αγοριών / κοριτσιών είναι 2:1. Στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας ένα ποσοστό 70% των παιδιών που θα νοσηλευθούν σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα, θεραπεύεται. Τα τμήματα αυτά στελεχώνονται όχι μόνο από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και από επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, όπως ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι εμπλέκονται στην φροντίδα των παιδιών που νοσούν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους αλλά και στην περίοδο της επανένταξης, όπως και την ψυχοκοινωνική στήριξη όλης της οικογένειας.
Παγκοσμίως κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο. Δυστυχώς, μόνο το 20% αυτών έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα καθώς το 80% που προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση σε όλα τα παιδιά  
                                                                              
Σε αντίθεση με τον καρκίνο στους ενήλικες, επίσημες οδηγίες και ανιχνευτικός έλεγχος (screening) για τον καρκίνο στα παιδιά, δεν υπάρχουν. Κατά συνέπεια το κλειδί στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου είναι η έγκαιρη διάγνωση. Ας δούμε λοιπόν τα σημεία και συμπτώματα που θα θέσουν την υποψία στον γονιό και θα τον οδηγήσουν άμεσα στον παιδίατρο:

  • Η εμφάνιση μάζας, όγκου ή οιδήματος (πρηξίματος) σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος (πρόσωπο, λαιμό, μασχάλη, κοιλιά, βουβωνική χώρα, όρχεις, πόδια)
  • Η απώλεια ενεργητικότητας, επίμονη κούραση
  • Η ανεξήγητη ωχρότητα (χλωμάδα)
  • Η ξαφνική εμφάνιση από μελανιές και μώλωπες
  • Ο επίμονος εντοπισμένος πόνος σε κάποιο σημείο του σώματος
  • Ο πόνος στα οστά
  • Ο ανεξήγητος, παρατεταμένος πυρετός (που δεν σχετίζεται με λοίμωξη) 
  • Οι συχνοί πονοκέφαλοι που μπορεί να συνοδεύονται από εμέτους (κυρίως τις πρωινές ώρες)
  • Η ξαφνική εμφάνιση στραβισμού (αλληθωρισμού) και οι διαταραχές της όρασης
  • Η εμφάνιση προβλημάτων στην ισορροπία, αστάθεια (πρόβλημα κατά την βάδιση)
  • Η ανεξήγητη, υπερβολική ή γρήγορη απώλεια βάρους

Η ύπαρξη βέβαια κάποιου ή κάποιων από αυτά τα σημεία και συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί πάσχει από κάποια μορφή καρκίνου, ωστόσο, επιβάλλει την διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων που θα συστήσει ο παιδίατρος και οι οποίες θα αποκλείσουν ή όχι το ενδεχόμενο αυτό.

Στον καρκίνο, και κυρίως στον παιδικό, η έγκαιρη διάγνωση είναι η βασική προτεραιότητα!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το δώρο της κυρίας Σοφίας

Μας συγκίνησε όλους η κυρία Σοφία με την παρουσία της στη σεμνή τελετή που διοργανώθηκε προς τιμήν της την περασμένη Πέμπτη στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της οποίας δώρισε στην υπηρεσία μας μία πλήρως εξοπλισμένη Κινητή Ιατρική Μονάδα στην μνήμη του αδερφού της.  Αφορμή για την δωρεά, όπως μας είπε η ίδια, υπήρξε η παρέμβαση των διασωστών και γιατρών του ΕΚΑΒ όταν ο αδερφός της κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του. Παρέμβαση την οποία έζησε και η ίδια από κοντά καθώς ήταν παρούσα στο συμβάν. "Έίδα την αυταπάρνηση με την οποία προσπαθήσατε να σώσετε την ζωή του αδερφού μου, τον επαγγελματισμό σας, τις ακούραστες προσπάθειές σας! Σας ευχαριστώ για όλα!"  Όταν ενημερώθηκε ότι το όχημα μετά την παραλαβή θα βγει αμέσως στο δρόμο για να αναλάβει υπηρεσία ζήτησε να γνωρίσει του διασώστες και τον γιατρό που το στελεχώνουν. Είχα την τύχη την συγκεκριμένη μέρα να είμαι βάρδια στο όχημα αυτό μαζί με τον συνάδελφό μου Πέτρο Μπουγιουκλή και τον γιατρό μας Γιάννη Δ...

Πνιγμονή από ξένο σώμα

Πνιγμονή  συμβαίνει  όταν  ένα  ξένο  σώμα, για  παράδειγμα ένα  κομμάτι τροφής,  σφηνώνεται  στο  πίσω   μέρος  του  λαιμού  φράζοντας  την είσοδο του  αέρα στους  πνεύμονες. Πρόκειται για μία εξαιρετικά επείγουσα  κατάσταση η οποία εάν δεν  αντιμετωπιστεί  άμεσα από τους   παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η  ψυχραιμία και η  γνώση   βασικών χειρισμών τους οποίους όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε  μπορεί   να  αποδειχθούν σωτήριες.     Ε νήλικες Ε άν το άτομο   βήχει, μην   επιχειρήσετε   να   του   δώσετε   χτυπήματα   στην πλάτη όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σταθείτε δίπλα   του και παρακινείστε το να βήξει. Το γεγονός ότι βήχει σημαίνει ότι   περνάει αέρας και με την πίεση αυτή του αέρα το ξένο σώμα θα βγει απελευθερώνοντας τον αεραγωγό. Εάν δοθούν χτυπήματα στην πλ...

Οξεία αλλεργική αντίδραση

To περιστατικό με το 9χρονο κορίτσι από τον Βόλο που έχασε πρόσφατα τη ζωή του εξαιτίας οξείας αλλεργικής αντίδρασης έφερε ξανά στο προσκήνιο αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα υγείας. Α ς δούμε λοιπόν πώς θα αναγνωρίσουμε μια οξεία αλλεργική αντίδραση και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον πάσχοντα ή και τον εαυτό μας μέχρι να φτάσουμε στο νοσοκομείο όπου και θα λάβουμε την κατάλληλη ιατρική βοήθεια. Σημεία και συμπτώματα  Φαγούρα, ερυθρότητα, εμφάνιση εξανθημάτων  Οίδημα (πρήξιμο) σε πρόσωπο, γλώσσα, λαιμό  Βράχνιασμα, βήχας, συριγμός, δύσπνοια, κυάνωση  Σφίξιμο στον λαιμό και το στήθος  Ταχυκαρδία, υπόταση, ζάλη Ναυτία, κράμπες, κοιλιακό άλγος, έμετος, διάρροια Απώλεια αισθήσεων  Αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση αυτής της δυνητικά θανατηφόρας κατάστασης είναι πολύ μικρά. Τα συμπτώματα εξελίσσονται ταχύτατα, μέσα σε λίγα λεπτά, γεγονός που δεν θα μας δώσει τον χρόνο για να φτάσουμε ...