Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Σήμερα είναι η πραγματική γιορτή της αγάπης. 
Στις 15 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου με στόχο την ευαισθητοποίηση αλλά και την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες οι οποίες αποτελούν την συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τα ατυχήματα.
Ευτυχώς ο καρκίνος στις παιδικές ηλικίες είναι πολύ σπάνιος και εφόσον διαγνωστεί άμεσα τα ποσοστά ίασης είναι εξαιρετικά υψηλά γεγονός που οφείλεται βέβαια στην μεγάλη πρόοδο της ιατρικής και στις σύγχρονες μορφές θεραπείας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. 
Το 40% των παιδιών που θα προσβληθούν από κακοήθη νεοπλάσματα είναι μικρότερα των 5 ετών ενώ η σχέση αγοριών / κοριτσιών είναι 2:1. Στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας ένα ποσοστό 70% των παιδιών που θα νοσηλευθούν σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα, θεραπεύεται. Τα τμήματα αυτά στελεχώνονται όχι μόνο από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και από επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, όπως ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι εμπλέκονται στην φροντίδα των παιδιών που νοσούν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους αλλά και στην περίοδο της επανένταξης, όπως και την ψυχοκοινωνική στήριξη όλης της οικογένειας.
Παγκοσμίως κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο. Δυστυχώς, μόνο το 20% αυτών έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα καθώς το 80% που προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση σε όλα τα παιδιά  
                                                                              
Σε αντίθεση με τον καρκίνο στους ενήλικες, επίσημες οδηγίες και ανιχνευτικός έλεγχος (screening) για τον καρκίνο στα παιδιά, δεν υπάρχουν. Κατά συνέπεια το κλειδί στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου είναι η έγκαιρη διάγνωση. Ας δούμε λοιπόν τα σημεία και συμπτώματα που θα θέσουν την υποψία στον γονιό και θα τον οδηγήσουν άμεσα στον παιδίατρο:

  • Η εμφάνιση μάζας, όγκου ή οιδήματος (πρηξίματος) σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος (πρόσωπο, λαιμό, μασχάλη, κοιλιά, βουβωνική χώρα, όρχεις, πόδια)
  • Η απώλεια ενεργητικότητας, επίμονη κούραση
  • Η ανεξήγητη ωχρότητα (χλωμάδα)
  • Η ξαφνική εμφάνιση από μελανιές και μώλωπες
  • Ο επίμονος εντοπισμένος πόνος σε κάποιο σημείο του σώματος
  • Ο πόνος στα οστά
  • Ο ανεξήγητος, παρατεταμένος πυρετός (που δεν σχετίζεται με λοίμωξη) 
  • Οι συχνοί πονοκέφαλοι που μπορεί να συνοδεύονται από εμέτους (κυρίως τις πρωινές ώρες)
  • Η ξαφνική εμφάνιση στραβισμού (αλληθωρισμού) και οι διαταραχές της όρασης
  • Η εμφάνιση προβλημάτων στην ισορροπία, αστάθεια (πρόβλημα κατά την βάδιση)
  • Η ανεξήγητη, υπερβολική ή γρήγορη απώλεια βάρους

Η ύπαρξη βέβαια κάποιου ή κάποιων από αυτά τα σημεία και συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί πάσχει από κάποια μορφή καρκίνου, ωστόσο, επιβάλλει την διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων που θα συστήσει ο παιδίατρος και οι οποίες θα αποκλείσουν ή όχι το ενδεχόμενο αυτό.

Στον καρκίνο, και κυρίως στον παιδικό, η έγκαιρη διάγνωση είναι η βασική προτεραιότητα!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως

Άλλο λιποθυμία, άλλο ανακοπή!

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις αυτές συγχέονται, άλλες φορές εξαιτίας του άγχους, άλλες εξαιτίας ελλείμματος εκπαίδευσης ενώ κάποιες φορές μία λιποθυμία “βαφτίζεται” ως ανακοπή με απώτερο σκοπό την συγκομιδή likes και κοινοποιήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την προβολή αυτών που επανάφεραν τ o άτομο στη ζωή από την “ανακοπή - λιποθυμία”.   Ας δούμε πρώτα τι θα πρέπει να γίνει όταν ένα άτομο καταρρεύσει και στη συνέχεια θα αναλυθούν με περισσότερη λεπτομέρεια όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε μόλις κάποιος καταρρεύσει και εφόσον ο χώρος είναι ασφαλής είναι να ελέγξετε αν υπάρχει αντίδραση, αν έχει δηλαδή αισθήσεις. Αυτό γίνεται δίνοντας δύο ερεθίσματα.                                                                                        Έλεγχος ανταπόκρισης Κουνώντας ελαφρά από τους ώμους του θύματος φωνάξτ