Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ευρωπαϊκή ημέρα του 112


 


Η Ευρωπαϊκή μέρα του 112 γιορτάζεται, για συμβολικούς λόγους, κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου καθώς ο αριθμός 112 σχηματίζεται από την συγκεκριμένη ημερομηνία 11/2. Το 112 είναι ένας αριθμός έκτακτης ανάγκης τον οποίο μπορείτε να καλέσετε από σταθερό ή κινητό  τηλέφωνο σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για  να ζητήσετε  βοήθεια, όπως σε περιπτώσεις τροχαίων δυστυχημάτων, πυρκαγιών ή εγκληματικών ενεργειών. Δεν υποκαθιστά τους υφιστάμενους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, αντίθετα στις περισσότερες χώρες λειτουργεί παράλληλα με αυτούς. Ωστόσο κάποιες χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ρουμανία, η Ινδία, η Μάλτα και η Ολλανδία επέλεξαν το 112 ως τον μοναδικό αριθμό έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται επίσης και από ορισμένες χώρες εκτός της ΕΕ όπως η Ελβετία και η Νότιος Αφρική και είναι παγκοσμίως προσβάσιμο από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Το επιχειρησιακό κέντρο του 112 στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους χειριστές οι οποίοι απαντούν  στις κλήσεις για βοήθεια τουλάχιστον σε αγγλικά και γαλλικά έτσι ώστε  να  υπάρχει  η  δυνατότητα  εξυπηρέτησης  ατόμων  που  δεν  μιλούν  τη  γλώσσα  της  χώρας  στην  οποία  βρίσκονται. Στην Ελλάδα αρμόδιος φορέας  για  τη  λειτουργία του 112 είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Η κλήση από κινητά ή σταθερά τηλέφωνα είναι φυσικά χωρίς χρέωση ενώ από δημόσιους τηλεφωνικούς  θαλάμους γίνεται χωρίς τη χρήση τηλεκάρτας. Μπορείτε επίσης να καλέσετε ακόμη κι αν το πληκτρολόγιο είναι κλειδωμένο ή ακόμη κι αν η συσκευή δεν έχει μέσα κάρτα sim. Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής). Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της κλήσης στο 112 είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος μέσω συστήματος GPS.

Μπορείτε επίσης να ειδοποιήσετε το 112 και με τους παρακάτω εναλλακτικούς τρόπους:

  • Με γραπτό μήνυμα (SMS) ή MMS στον αριθμό 112
  • Μέσω φαξ (fax) στον αριθμό 11.112
  • Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στη διεύθυνση contact@112.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής του gov.gr, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητά τηλέφωνα με iOS και Android.

Στην Ελλάδα, το 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο ενώ στις τηλεφωνικές κλήσεις απαντούν ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές που ομιλούν ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Οι υπηρεσίες από τις οποίες μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια μέσω του 112 είναι οι παρακάτω:

§     Αστυνομία

§     Πυροσβεστικό Σώμα

§     ΕΚΑΒ

§     Λιμενικό Σώμα

§     Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056

§     Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000

          

Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του 112  στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ένα πολύ χρήσιμο ενημερωτικό video με κινούμενα σχέδια σχετικά με την χρήση του 112 που μπορείτε να δείξετε και στα παιδιά σας μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link

                                                                    youtu.be/fLiIPq7hqRY

 

Σχόλια

  1. Ακόμη ένα πολύ χρήσιμο άρθρο! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε Μαρία και το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία από τους παρευρισκόμενους εφόσον γνωρίζουν τις συγκεκριμένες τεχνικές. Προσεχώς θα ανεβάσω post για τον χειρισμό στα παιδιά και τα βρέφη. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  2. Ποτέ δεν ξέρουμε πότε μπορεί να χρειαστεί! Μπράβο που μας μαθαίνεις η μας θυμίζεις τόσο απαραίτητες πληροφορίες!!! Συγχαρητήρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Μία ακομα πολυ χρήσιμη πληροφορία και ιδίως για μας τους γονείς.
    Ευχαριστούμε πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως

Άλλο λιποθυμία, άλλο ανακοπή!

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις αυτές συγχέονται, άλλες φορές εξαιτίας του άγχους, άλλες εξαιτίας ελλείμματος εκπαίδευσης ενώ κάποιες φορές μία λιποθυμία “βαφτίζεται” ως ανακοπή με απώτερο σκοπό την συγκομιδή likes και κοινοποιήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την προβολή αυτών που επανάφεραν τ o άτομο στη ζωή από την “ανακοπή - λιποθυμία”.   Ας δούμε πρώτα τι θα πρέπει να γίνει όταν ένα άτομο καταρρεύσει και στη συνέχεια θα αναλυθούν με περισσότερη λεπτομέρεια όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε μόλις κάποιος καταρρεύσει και εφόσον ο χώρος είναι ασφαλής είναι να ελέγξετε αν υπάρχει αντίδραση, αν έχει δηλαδή αισθήσεις. Αυτό γίνεται δίνοντας δύο ερεθίσματα.                                                                                        Έλεγχος ανταπόκρισης Κουνώντας ελαφρά από τους ώμους του θύματος φωνάξτ