Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πνιγμός, ο σιωπηλός θάνατος

Στη χώρα μας το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τον ήλιο και τη θάλασσα ενώ το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχαγωγίας τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Δυστυχώς, στη χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη, χάνονται κάθε χρόνο 300-400 άνθρωποι εξαιτίας πνιγμού, ο οποίος, αποτελεί την συχνότερη αιτία θανάτου ηλικιωμένων και παιδιών κατά τους θερινούς μήνες. Πολλές οι αιτίες, με την έλλειψη επίβλεψης, την αμέλεια και την απερισκεψία να βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας ενώ ακολουθούν η χαμηλή κολυμβητική ικανότητα, τα επικίνδυνα παιχνίδια μέσα στο νερό, οι βουτιές από ύψος και η κατανάλωση αλκοόλ. 

                                              Φωτογραφία Kindel Media - Pexels

Πως συμβαίνει ο πνιγμός

Αυτό που ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του πνιγμού, δηλαδή, οι φωνές του θύματος για βοήθεια και το βίαιο χτύπημα των χεριών στην επιφάνεια του νερού στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Ο πνιγμός συμβαίνει γρήγορα και σιωπηλά και αποτελεί συνήθως την κατάληξη μιας σειράς γεγονότων που προκαλούνται εξαιτίας του πανικού μέσα στο νερό. Πρόκειται για μία διαδικασία στην οποία διακρίνουμε τρία στάδια, τα οποία  διαδέχονται το ένα το άλλο με μεγάλη ταχύτητα.

• Στο πρώτο στάδιο το άτομο καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες, χτυπώντας κυρίως τα χέρια του, για να κρατηθεί στην επιφάνεια του νερού. Το σώμα του βρίσκεται κάθετα μέσα στο νερό ενώ το κεφάλι του γέρνει προς τα πίσω στη προσπάθεια να κρατήσει το στόμα και τη μύτη έξω από το νερό.

• Στο δεύτερο στάδιο του πνιγμού το άτομο έχοντας ακόμη τις αισθήσεις του, παραμένει κάτω από την επιφάνεια του νερού κρατώντας την αναπνοή του. Καταβάλλει έντονες προσπάθειες να βγει στην επιφάνεια με την κόπωση να επέρχεται γρήγορα αναγκάζοντας το άτομο να εισπνεύσει μέσα στο νερό. Το αναπνευστικό σύστημα καταρρέει πλήρως και ακολουθεί η απώλεια των αισθήσεων.

• Στο τρίτο στάδιο μετά την απώλεια των αισθήσεων και την κατάρρευση του αναπνευστικού συστήματος ακολουθεί η κατάρρευση του και κυκλοφορικού συστήματος. Η καρδιά σταματά να λειτουργεί και ο θάνατος επέρχεται από καρδιακή ανακοπή.

Πρώτες Βοήθειες

• Το πρώτο που θα πρέπει να έχει στο νου του αυτός που θα επιχειρήσει να βοηθήσει κάποιον που πνίγεται είναι η προσωπική του ασφάλεια. Πολλές φορές αυτός που σπεύδει να βοηθήσει παρασύρεται στο βυθό από το θύμα και πνίγεται. Το άτομο που πνίγεται στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να σωθεί, γαντζώνεται κυριολεκτικά επάνω στο σωτήρα του και τον παρασύρει μαζί του στο βυθό. Δεν θα πρέπει λοιπόν να επιχειρήσετε μια κολυμβητική διάσωση εάν δεν έχετε την κατάλληλη ναυαγοσωστική εκπαίδευση.

• Αν το άτομο είναι κοντά στην ακτή μπορείτε να του πετάξετε ένα αντικείμενο που επιπλέει όπως ένα ξύλο, ένα κοντάρι, ένα σωσίβιο ή ακόμη καλύτερα αν υπάρχει ένα κομμάτι σχοινί. Αν βέβαια έχετε στη διάθεσή σας βάρκα, πλησιάστε το άτομο αλλά μην προσπαθήσετε να το τραβήξετε πάνω (ειδικά αν είστε μόνοι σας). Το καλύτερο είναι ή να κρατηθεί από τη βάρκα ή το κουπί μέχρι να ξεκουραστεί λίγο και μετά να το τραβήξετε πάνω με μεγάλη προσοχή ή να κωπηλατήσετε μέχρι την ακτή με το άτομο να κρατιέται από τη βάρκα.

• Μόλις το άτομο βγει από το νερό θα πρέπει να ελεγχθεί η αναπνοή του και σε περίπτωση που δεν αναπνέει να εφαρμοστεί αμέσως η το πρωτόκολλο της Βασικής Υποστήριξης της Ζωής.

• Δώστε αμέσως 5 αρχικές εμφυσήσεις διάσωσης και εφόσον το άτομο δεν εμφανίσει σημεία ζωής συνεχίστε με 30 εξωτερικές θωρακικές συμπιέσεις. Σε περίπτωση που υπάρχει ένας διασώστης αυτός θα πρέπει να εφαρμόσει για 1 λεπτό συμπιέσεις και εμφυσήσεις πριν πάει για βοήθεια. Αν υπάρχει και δεύτερο άτομο αυτό θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα βοήθεια και να καλέσει ασθενοφόρο.

• Η αναλογία συμπιέσεων και εμφυσήσεων είναι 30/2. Ο θώρακας θα πρέπει να υποχωρεί σε κάθε συμπίεση 5-6 εκατοστά ενώ ο ρυθμός που συμπιέζετε είναι 100-120 συμπιέσεις / λεπτό.

• Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον αυχένα κυρίως αν υπάρχει υποψία κάποιου τραυματισμού (π.χ. βουτιά σε ρηχά νερά).

• Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να βγάλετε το νερό που πιθανόν έχει εισροφήσει το άτομο. Η προσπάθεια αφαίρεσης του νερού, ιδίως με πίεση στην κοιλιά, μπορεί να προκαλέσει έμετο και εισρόφηση στους πνεύμονες.

• Ακόμη και στη περίπτωση που το άτομο ανανήψει θα πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου θα πρέπει να μείνει υπό παρακολούθηση τουλάχιστον για 48 ώρες διότι και μικρή ποσότητα νερού να έχει μπει στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει σοβαρής μορφής πνευμονία.

• Εφόσον περιμένετε βοήθεια δεν σταματάτε τις προσπάθειές αναζωογόνησης.

Πρόληψη

• Για να απολαμβάνετε λοιπόν με ασφάλεια τη θάλασσα και το κολύμπι θα πρέπει να τηρείτε ορισμένους απλούς μα τις περισσότερες φορές σωτήριους κανόνες.

• Φροντίστε να μάθετε κολύμπι τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας.

• Κολυμπάτε πάντα με παρέα και ποτέ μόνοι σας.

• Μην μπαίνετε στη θάλασσα μετά από ένα βαρύ γεύμα.

• Μην καταναλώνετε αλκοόλ, αν πρόκειται να κολυμπήσετε.

• Όταν κολυμπάτε, μην απομακρύνεστε από την ακτή και πάντα να υπολογίζετε τις δυνάμεις σας για την επιστροφή.

• Μην επιχειρείτε βουτιές σε άγνωστα ή θολά νερά.

• Αν πάθετε κράμπα, μην πανικοβάλλεστε. Γυρίστε ανάσκελα, επιπλεύστε και καλέστε για βοήθεια.

• Επιβλέπετε συνεχώς τα παιδιά. Όταν αυτά βρίσκονται μέσα στο νερό θα πρέπει είστε δίπλα τους και όχι απλά να τα παρακολουθείτε από την ακτή.

• Σε περίπτωση ξαφνικής καταιγίδας ή πολύ ισχυρών ανέμων βγείτε αμέσως από την θάλασσα.

• Ακολουθείστε τις υποδείξεις των ναυαγοσωστών και διευκολύνετε το δύσκολο έργο τους κυρίως όταν αυτοί επιχειρούν μια διάσωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το δώρο της κυρίας Σοφίας

Μας συγκίνησε όλους η κυρία Σοφία με την παρουσία της στη σεμνή τελετή που διοργανώθηκε προς τιμήν της την περασμένη Πέμπτη στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της οποίας δώρισε στην υπηρεσία μας μία πλήρως εξοπλισμένη Κινητή Ιατρική Μονάδα στην μνήμη του αδερφού της.  Αφορμή για την δωρεά, όπως μας είπε η ίδια, υπήρξε η παρέμβαση των διασωστών και γιατρών του ΕΚΑΒ όταν ο αδερφός της κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του. Παρέμβαση την οποία έζησε και η ίδια από κοντά καθώς ήταν παρούσα στο συμβάν. "Έίδα την αυταπάρνηση με την οποία προσπαθήσατε να σώσετε την ζωή του αδερφού μου, τον επαγγελματισμό σας, τις ακούραστες προσπάθειές σας! Σας ευχαριστώ για όλα!"  Όταν ενημερώθηκε ότι το όχημα μετά την παραλαβή θα βγει αμέσως στο δρόμο για να αναλάβει υπηρεσία ζήτησε να γνωρίσει του διασώστες και τον γιατρό που το στελεχώνουν. Είχα την τύχη την συγκεκριμένη μέρα να είμαι βάρδια στο όχημα αυτό μαζί με τον συνάδελφό μου Πέτρο Μπουγιουκλή και τον γιατρό μας Γιάννη Δ...

Πνιγμονή από ξένο σώμα

Πνιγμονή  συμβαίνει  όταν  ένα  ξένο  σώμα, για  παράδειγμα ένα  κομμάτι τροφής,  σφηνώνεται  στο  πίσω   μέρος  του  λαιμού  φράζοντας  την είσοδο του  αέρα στους  πνεύμονες. Πρόκειται για μία εξαιρετικά επείγουσα  κατάσταση η οποία εάν δεν  αντιμετωπιστεί  άμεσα από τους   παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η  ψυχραιμία και η  γνώση   βασικών χειρισμών τους οποίους όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε  μπορεί   να  αποδειχθούν σωτήριες.     Ε νήλικες Ε άν το άτομο   βήχει, μην   επιχειρήσετε   να   του   δώσετε   χτυπήματα   στην πλάτη όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σταθείτε δίπλα   του και παρακινείστε το να βήξει. Το γεγονός ότι βήχει σημαίνει ότι   περνάει αέρας και με την πίεση αυτή του αέρα το ξένο σώμα θα βγει απελευθερώνοντας τον αεραγωγό. Εάν δοθούν χτυπήματα στην πλ...

Οξεία αλλεργική αντίδραση

To περιστατικό με το 9χρονο κορίτσι από τον Βόλο που έχασε πρόσφατα τη ζωή του εξαιτίας οξείας αλλεργικής αντίδρασης έφερε ξανά στο προσκήνιο αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα υγείας. Α ς δούμε λοιπόν πώς θα αναγνωρίσουμε μια οξεία αλλεργική αντίδραση και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον πάσχοντα ή και τον εαυτό μας μέχρι να φτάσουμε στο νοσοκομείο όπου και θα λάβουμε την κατάλληλη ιατρική βοήθεια. Σημεία και συμπτώματα  Φαγούρα, ερυθρότητα, εμφάνιση εξανθημάτων  Οίδημα (πρήξιμο) σε πρόσωπο, γλώσσα, λαιμό  Βράχνιασμα, βήχας, συριγμός, δύσπνοια, κυάνωση  Σφίξιμο στον λαιμό και το στήθος  Ταχυκαρδία, υπόταση, ζάλη Ναυτία, κράμπες, κοιλιακό άλγος, έμετος, διάρροια Απώλεια αισθήσεων  Αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση αυτής της δυνητικά θανατηφόρας κατάστασης είναι πολύ μικρά. Τα συμπτώματα εξελίσσονται ταχύτατα, μέσα σε λίγα λεπτά, γεγονός που δεν θα μας δώσει τον χρόνο για να φτάσουμε ...