Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παγκόσμια ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως η Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου. Στόχος η ευαισθητοποίηση αλλά και η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες οι οποίες αποτελούν την συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τα ατυχήματα.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να εκδηλωθεί σε βρέφη, παιδιά και έφηβους και προσβάλλει διάφορα μέρη του σώματος όπως, λεμφαδένες, εγκέφαλο, νωτιαίο μυελό, νεφρούς, αίμα κ.α. και σε αντίθεση με τους ενήλικες, προσβάλλονται σπάνια στους πνεύμονες, τον μαστό και το παχύ έντερο. Ο παιδικός καρκίνος δεν μεταδίδεται, δεν έχει κληρονομική αιτιολογία και δεν μπορεί να εντοπιστεί με προγεννητικό έλεγχο. Στις περισσότερες μορφές του η αιτία εμφάνισής του παραμένει ακόμα άγνωστη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προληφθεί. Μπορεί ωστόσο σ’ ένα  πολύ μεγάλο ποσοστό να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα, κυρίως, χάρη στην μεγάλη πρόοδο της ιατρικής και τις σύγχρονες μορφές θεραπείας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. 

Σημεία και συμπτώματα

Αφού το κλειδί στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου είναι η έγκαιρη διάγνωση ας δούμε ποια είναι εκείνα τα σημεία και συμπτώματα που θα ανησυχήσουν τους γονείς για να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.

  • εμφάνιση μάζας, όγκου ή οιδήματος (πρηξίματος) σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του παιδιού (πρόσωπο, λαιμό, μασχάλη, κοιλιά, βουβωνική χώρα, όρχεις, πόδια)
  • απώλεια ενεργητικότητας, επίμονη κούραση
  • αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού
  • ανεξήγητη χλωμάδα
  • ξαφνική εμφάνιση από μελανιές και μώλωπες
  • επίμονος, εντοπισμένος πόνος, πόνος στα οστά, πρήξιμο ή πρόβλημα στο βάδισμα
  • ανεξήγητος, παρατεταμένος πυρετός
  • επαναλαμβανόμενες μολύνσεις
  • συχνοί πονοκέφαλοι που μπορεί να συνοδεύονται από εμέτους
  • ξαφνικές αλλαγές στα μάτια όπως στραβισμός και διαταραχές όρασης
  • εμφάνιση προβλημάτων στην ισορροπία, αστάθεια
  • άσπρη κηλίδα που φαίνεται δια μέσου της κόρης των ματιών
  • ανεξήγητη, υπερβολική ή γρήγορη απώλεια βάρους

Η ύπαρξη βέβαια κάποιου ή κάποιων από τα παραπάνω δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί πάσχει από κάποια μορφή καρκίνου, ωστόσο, επιβάλλει την διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων που θα συστήσει ο παιδίατρος και οι οποίες θα αποκλείσουν ή όχι το ενδεχόμενο αυτό.

Εμφάνιση και αντιμετώπιση

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν υγιή κύτταρα μεταλλάσσονται και αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Στους περισσότερους τύπους καρκίνου, αυτά τα κύτταρα σχηματίζουν μια μάζα, έναν όγκο ο οποίος μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης. Ο καλοήθης δεν θα αναπτυχθεί και δεν θα εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος ενώ με τον κακοήθη θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές σε νοσοκομεία των ΗΠΑ και της Γερμανίας έδειξαν πως ο παιδικός καρκίνος δεν έχει σχέση με αυτό των ενηλίκων καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται από διαφορετικά γονίδια με διαφορετικές μεταλλάξεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι διαφορετική και η θεραπευτική προσέγγιση, η οποία οφείλει να είναι πιο εστιασμένη και να μην αντιμετωπίζονται τα παιδιά ως μικροί ενήλικες. Τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο θα πρέπει να νοσηλεύονται σε ειδικά ογκολογικά τμήματα παιδιατρικών νοσοκομείων με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ θα πρέπει παράλληλα να υπάρχει υποστήριξη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς με στόχο όχι μόνο την ίαση αλλά και την ποιότητα ζωής και την ψυχική ευεξία των παιδιών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως

Άλλο λιποθυμία, άλλο ανακοπή!

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις αυτές συγχέονται, άλλες φορές εξαιτίας του άγχους, άλλες εξαιτίας ελλείμματος εκπαίδευσης ενώ κάποιες φορές μία λιποθυμία “βαφτίζεται” ως ανακοπή με απώτερο σκοπό την συγκομιδή likes και κοινοποιήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την προβολή αυτών που επανάφεραν τ o άτομο στη ζωή από την “ανακοπή - λιποθυμία”.   Ας δούμε πρώτα τι θα πρέπει να γίνει όταν ένα άτομο καταρρεύσει και στη συνέχεια θα αναλυθούν με περισσότερη λεπτομέρεια όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε μόλις κάποιος καταρρεύσει και εφόσον ο χώρος είναι ασφαλής είναι να ελέγξετε αν υπάρχει αντίδραση, αν έχει δηλαδή αισθήσεις. Αυτό γίνεται δίνοντας δύο ερεθίσματα.                                                                                        Έλεγχος ανταπόκρισης Κουνώντας ελαφρά από τους ώμους του θύματος φωνάξτ