Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα αποτελεί μια συχνή, επώδυνη κατάσταση των χεριών που οφείλεται σε πίεση του μέσου νεύρου εντός του καρπιαίου σωλήνα. Ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα πολλές νοικοκυρές αλλά και χειρώνακτες λόγω υπερβολικής χρήσης των χεριών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα στις εγκύους, τους διαβητικούς, τους ρευματοπαθείς και τους νεφροπαθείς αλλά και σε υγιείς ενήλικες που κάνουν καθημερινή, πολύωρη και παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικού  υπολογιστή και γι' αυτό και έχει ονομαστεί “νόσος του πληκτρολογίου”.

Σύμφωνα με έρευνες, οι  γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να παρουσιάσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου στις γυναίκες οφείλεται στο στενότερο ανατομικά καρπιαίο σωλήνα αλλά και στις ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Άλλες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο και στα δύο φύλα είναι ο τραυματισμός του καρπού, όπως τα κατάγματα της περιφερικής κερκίδας, οι φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα νοσήματα που προσβάλλουν τα νεύρα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι παθήσεις του θυρεοειδούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου εμφανίζονται σταδιακά και στην αρχή μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αρχικά ο ασθενής αισθάνεται αιμωδίες (μουδιάσματα) και αίσθημα νυγμών (βελονιές) στον αντίχειρα, δείκτη, μέσο και παράμεσο δάκτυλο. Επίσης εμφανίζεται πόνος και κάψιμο στο χέρι και στην περιοχή του καρπού που μπορεί να ακτινοβολεί στον αγκώνα, στον βραχίονα ή στον ώμο.


Αν η κατάσταση χρονίσει και δεν θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη του μέσου νεύρου. Στα τελικά στάδια της πάθησης οι ασθενείς εμφανίζουν έντονη αδυναμία με αποτέλεσμα να πέφτουν πράγματα από τα χέρια τους καθώς και δυσκολία στο χειρισμό μικρών αντικειμένων.

Διάγνωση και αντιμετώπιση συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Η έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι σημαντική για να αποφευχθεί η μόνιμη νευρική βλάβη. Η διάγνωση του συνδρόμου μπαίνει εύκολα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα ή/και το υπερηχογράφημα του μέσου νεύρου.

Η συντηρητική αντιμετώπιση της πάθησης με νάρθηκες ακινητοποίησης του καρπού, τοπικές ενέσεις κορτιζόνης και αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν προσφέρουν οριστική θεραπεία. Η ριζική θεραπεία του συνδρόμου είναι η χειρουργική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα.


Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα δεν μπορεί πάντα να προληφθεί, αλλά ο κίνδυνος εμφάνισης μπορεί να μειωθεί ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:
  • Προσέξτε τη θέση των χεριών κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Αποφύγετε το υπερβολικό σφίξιμο των χεριών όταν κρατάτε εργαλεία, στυλό κτλ.
  • Αποφύγετε το παρατεταμένο λύγισμα του καρπού και του αγκώνα.
  • Κάντε συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια εργασιών, για να ξεκουράσετε τα χέρια.
  • Κρατήστε τα χέρια σας ζεστά όταν βρίσκεστε σε κρύο περιβάλλον.

Εάν αντιμετωπίζετε ενόχληση ή μούδιασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική συμβουλή. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί και τεθεί υπό έλεγχο η υποκείμενη αιτία του μουδιάσματος, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να υποστείτε μακροχρόνιες μόνιμες συνέπειες.

Πηγή: https://venouziou.gr/moudiasma-sta-xeria           

Ααρών Βενουζίου                                          

Εξειδικευμένος Ορθοπεδικός Χειρουργός                      

                                           

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως

Αντιμετώπιση πνιγμονής σε ενήλικες

Πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής, σφηνώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού φράζοντας την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες. Πρόκειται για μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η ψυχραιμία και η γνώση βασικών χειρισμών τους οποίους όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.  Αντιμετώπιση  • Εάν το άτομο βήχει, μην επιχειρήσετε να του δώσετε χτυπήματα στην πλάτη όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σταθείτε δίπλα του και παρακινείστε το να βήξει. Το γεγονός ότι βήχει σημαίνει ότι περνάει αέρας και με την πίεση αυτή του αέρα το ξένο σώμα θα βγει απελευθερώνοντας τον αεραγωγό. Εάν δοθούν χτυπήματα στην πλάτη υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να μετακινήσουν το ξένο σώμα και να φράξουν τελείως τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια.  • Εάν το άτομο σταματήσει να βήχει ή δεν βήχει καθόλου, στην εναγώνια προσπάθειά του να μας δείξει ότι πνίγεται

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ