Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οξεία αλλεργική αντίδραση

To περιστατικό με το 9χρονο κορίτσι από τον Βόλο που έχασε πρόσφατα τη ζωή του εξαιτίας οξείας αλλεργικής αντίδρασης έφερε ξανά στο προσκήνιο αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα υγείας. Ας δούμε λοιπόν πώς θα αναγνωρίσουμε μια οξεία αλλεργική αντίδραση και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον πάσχοντα ή και τον εαυτό μας μέχρι να φτάσουμε στο νοσοκομείο όπου και θα λάβουμε την κατάλληλη ιατρική βοήθεια.

Σημεία και συμπτώματα 

 • Φαγούρα, ερυθρότητα, εμφάνιση εξανθημάτων 
 • Οίδημα (πρήξιμο) σε πρόσωπο, γλώσσα, λαιμό 
 • Βράχνιασμα, βήχας, συριγμός, δύσπνοια, κυάνωση 
 • Σφίξιμο στον λαιμό και το στήθος 
 • Ταχυκαρδία, υπόταση, ζάλη
 • Ναυτία, κράμπες, κοιλιακό άλγος, έμετος, διάρροια
 • Απώλεια αισθήσεων 

Αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση αυτής της δυνητικά θανατηφόρας κατάστασης είναι πολύ μικρά. Τα συμπτώματα εξελίσσονται ταχύτατα, μέσα σε λίγα λεπτά, γεγονός που δεν θα μας δώσει τον χρόνο για να φτάσουμε στο νοσοκομείο. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα εμφανιστούν όλα τα προαναφερθέντα σημεία και συμπτώματα αλλά μόνο κάποια από αυτά. Η ζωή του πάσχοντος βέβαια αρχίζει να κινδυνεύει, κυρίως, όταν εμφανιστούν συμπτώματα όπως βραχνάδα, συριγμός και δύσπνοια καθώς όλα αυτά υποδηλώνουν ότι ο αεραγωγός του αρχίζει να φράζει λόγω του οιδήματος που αναπτύσσεται μέσα σε αυτόν.

Αντιμετώπιση 

 • Η άμεση χορήγηση αδρεναλίνης (επινεφρίνης) με συσκευή αυτοχορηγούμενης ένεσης (autoinjector) αποτελεί την πρώτη μας ενέργεια. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί με την ονομασία Anapen σε δύο συσκευασίες, μία για ενήλικες και μία για παιδιά (12-20 kg). Η δράση της αδρεναλίνης είναι ταχύτατη καθώς αποτρέπει ή μειώνει το οίδημα στον αεραγωγό ανακουφίζοντας από την αναπνευστική δυσχέρεια. Επίσης, αυξάνει την συσταλτικότητα της καρδιάς και αντιμετωπίζει την υπόταση. Η αδρεναλίνη είναι αυτή που θα μας δώσει τον χρόνο να φτάσουμε στο νοσοκομείο. 

 • Η Anapen είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί να χορηγηθεί πολύ εύκολα ακόμη και από τον ίδιο τον πάσχοντα. Γίνεται ενδομυϊκά στο μέσον της εξωτερικής επιφάνειας του μηρού όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video.


 • Καταγράψτε την ώρα χορήγησης και εφόσον η πρώτη δόση δεν βελτιώσει την κατάσταση χορηγείστε και μία δεύτερη 5 - 15 λεπτά μετά από την πρώτη. Τα παιδιά (6% -19%) συνήθως χρειάζονται και δεύτερη δόση. 
 • Ειδοποιήστε το ΕΚΑΒ 
 • Ελέγχετε συνεχώς την κατάσταση του πάσχοντος
 • Σε περίπτωση κατάρρευσης, ελέγξτε την αναπνοή του, και εφόσον δεν αναπνέει εφαρμόστε άμεσα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (αποφυγή εγκεφαλικών βλαβών).

Η ενδομυϊκή χορήγηση αδρεναλίνης είναι ασφαλής

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την αδρεναλίνη ως το βασικό θεραπευτικό μέσο αντιμετώπισης της οξείας αλλεργικής αντίδρασης και θα πρέπει να χορηγείται άμεσα σε όσους εμφανίσουν συμπτώματα. Δεν υπάρχει καμία απόλυτη αντένδειξη για τη χρήση της καθώς τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις φορές τα οφέλη από τη χρήση της ξεπερνούν τον κίνδυνο από τυχόν παρενέργειες.  

Η αδρεναλίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από τον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό ως αντίδραση σε καταστάσεις στρες, όπως κατά τη διάρκεια ενός καυγά ή μιας πτήσης με το αεροπλάνο (λόγω του φόβου). Η έκλυσή της προκαλεί ωχρότητα, τρέμουλο, ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών, συμπτώματα που μετά από λίγο υποχωρούν. Σοβαρές παρενέργειες όπως  αρρυθμίες, υπερτασική κρίση και πνευμονικό οίδημα μπορεί να εμφανιστούν μετά από ενδοφλέβια χορήγηση αδρεναλίνης και όχι ενδομυϊκή. Ενδοφλέβια φυσικά θα χορηγήσει αδρεναλίνη μόνο ο ειδικός γιατρός και όχι ο απλός πολίτης. 

Ειδικότερα στα παιδιά είναι σπάνιες οι περιπτώσεις εμφάνισης παρενεργειών λόγω ενδομυϊκής χορήγησης αδρεναλίνης. Γι' αυτό και το πρωτόκολλο ορίζει ότι σε περιπτώσεις, που δεν είμαστε σίγουροι, ως προς την βαρύτητα της κατάστασης, πρέπει να χορηγούμε αδρεναλίνη. Γιατί είναι το μόνο που μπορεί να αναστρέψει άμεσα τα σοβαρά συμπτώματα μίας οξείας αλλεργικής αντίδρασης και να σώσει την ζωή του πάσχοντος. Σε πολλές χώρες οι αυτοχορηγούμενες (autoinjectors) ενέσεις αδρεναλίνης διατίθενται από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή ενώ στην χώρα μας συνταγογραφείται.

Η πεποίθηση ότι τα αντιισταμινικά και η κορτιζόνη αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την οξεία αλλεργική αντίδραση είναι εσφαλμένη. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να ανακουφίζουν από την φαγούρα και τις φλύκταινες (φουσκάλες) αλλά δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή συμπτωμάτων όπως το οίδημα στον αεραγωγό και την υπόταση. Ως εκ τούτου τα αντιισταμινικά και η κορτιζόνη θα πρέπει να χορηγούνται συμπληρωματικά και όχι ως αρχική ή μοναδική θεραπεία στην αντιμετώπιση της οξείας αλλεργικής αντίδρασης. 

Πρόληψη 

Όσοι έχουν γνωστή αλλεργία θα πρέπει να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται συνεχώς:

 • πώς θα αναγνωρίσουν τα σημεία και συμπτώματα μιας οξείας αλλεργικής αντίδρασης, 
 • για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους
 • πώς να χρησιμοποιήσουν μια αυτοχορηγούμενη ένεση αδρεναλίνης

Τέλος όσοι έχουν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων θα πρέπει να φορούν την ειδική ιατρική ταυτότητα ασθενείας (μενταγιόν ή μπρασελέ) έτσι ώστε σε περίπτωση κατάρρευσης αυτοί που θα σπεύσουν να τους βοηθήσουν να έχουν άμεσα την πληροφορία για το πιθανό αίτιο που οδήγησε σε αυτήν.


Σχόλια

 1. Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μας παρέχεις με ένα απλό κλικ...
  Θα ήθελα να ρωτήσω μέχρι ποια ηλικία θεωρείται το άτομο παιδί, και σε περίπτωση που θα χορηγήσουμε την ένεση ενηλίκων σε παιδί τι θα συμβεί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ φίλε/Αγαπητή φίλη η δοσολογία της Anapen, όπως και όλων των φαρμάκων, έχει να κάνει με τα κιλά και όχι με την ηλικία. Η συσκευασία με την πορτοκαλί ένδειξη που είναι για παιδιά που ζυγίζουν από 12 έως 20 κιλά περιέχει 150 μικρογραμμάρια αδρεναλίνης ενώ το πράσινο των ενηλίκων ή για παιδιά πάνω από 20 κιλά περιέχει 300 μικρογραμμάρια, το διπλάσιο δηλαδή. Έρευνα που έγινε στην Αυστραλία έδειξε ότι η χορήγηση της δόσης των ενηλίκων σε παιδιά που ζύγιζαν λίγο κάτω από τα 20 κιλά δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες. Δεν υπάρχουν όμως σαφή επιστημονικά δεδομένα (που να προκύπτουν μέσα από την έρευνα) σχετικά με τις ακριβείς παρενέργειες που μπορεί να έχει η χορήγηση της δόσης των ενηλίκων σε παιδιά που ζυγίζουν αρκετά κάτω από 20 κιλά. Το πιο πιθανό είναι να προκληθούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ενδοφλέβιας χορήγησης που αναφέρονται στο άρθρο μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι πληροφορίες σας σωτήριες και απαραίτητες.
  Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ,από λάθος διάγνωση λόγω πανικού, χορηγήσουμε αδρεναλίνη χωρίς ουσιαστικά το άτομο να έχει αλλεργική αντίδραση, τι ζημιά μπορούμε να κάνουμε;
  Και επίσης που μπορούμε να βρούμε αυτά τα βραχιολακια όπου θα γράψουμε το είδος της αλλεργίας.
  Ευχαριστούμε πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό που θα προκαλέσει είναι ωχρότητα, τρέμουλο, ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών, συμπτώματα που μετά από λίγο υποχωρούν. Σοβαρές παρενέργειες όπως αρρυθμίες, υπερτασική κρίση και πνευμονικό οίδημα μπορεί να εμφανιστούν μετά από υπερβολική δόση ή ενδοφλέβια χορήγηση και όχι ενδομυϊκή. Τα ειδικά βραχιολάκια μπορείτε να τα βρείτε σε εταιρείες που πουλάνε είδη πρώτων βοηθειών. Οι περισσότερες έχουν και e-shop ποπότε θα μπορέσετε να κάνετε εύκολα αναζήτηση και παραγγελία. Αν δεν βρείτε κάτι στείλτε μου email για να σας αποστείλω κάποια links.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ

Τσίμπημα δράκαινας

Η δράκαινα είναι ένα αρκετά επικίνδυνο ψάρι το οποίο φτάνει σε μήκος τα 40 εκατοστά και βάρος τα 2 κιλά. Έχει επτά δηλητηριώδεις αγκαθωτές ακτίνες στο πτερύγιο της ράχης της , ενώ στην άκρη του επικαλύμματος υπάρχει ένα αγκάθι.  Αυτά   συνδέονται   με δηλητηριώδεις   αδένες, το   δηλητήριο των   οποίων   ενεργεί   τόσο   στο   νευρικό σύστημα   του   ανθρώπου   όσο   και   στο αίμα   όταν   αυτός   τσιμπηθεί.  Της αρέσει να  κινείται σε  ζεστά ρηχά νερά και αμμώδεις βυθούς, εκεί που κολυμπούν δηλαδή και οι άνθρωποι. Το  χρώμα της είναι συνήθως κίτρινο σκούρο, γκρίζο από τη ράχη και κάτω και λευκό στην κοιλιά. Ετσι καταφέρνει να κρύβεται με μεγάλη ευκολία μέσα στ ην άμμο  αφήνοντας να προεξέχει μόνο το ραχιαίο της πτερύγιο. Αυτό είναι και το σημείο που έρχεται πρώτο σε επαφή με το πόδι του άτυχου λουόμενου που θα πατήσει πάνω της. Το τσίμπημά της είναι εξαιρετικά επώδυνο και προκαλεί μία σειρά συμπτωμάτων η βαρύτητα των οποίων βέβαια διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την κατάστ

"Γύρισε η γλώσσα" ας τελειώνουμε με αυτόν το μύθο

O αθλητής έπεσε αναίσθητος στο έδαφος, γύρισε η γλώσσα του αλλά ευτυχώς κάποιος παρευρισκόμενος τού άνοιξε το στόμα, τράβηξε την γλώσσα προς τα έξω και τού έσωσε την ζωή…                                                                                                                                                                                                                            Πόσες φορές δεν τα έχετε ακούσει όλα αυτά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Πόσες φορές δεν σας έχουν παρουσιάσει ως ήρωες όλους αυτούς που τα εφάρμοσαν;   Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα Ας δούμε λοιπόν αν όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι σωστές και θα πρέπει να γίνονται ή είναι λανθασμένες και θα επιβαρύνουν την κατάσταση του πάσχοντα. Όταν ένα άτομο καταρρέει χάνοντας τις αισθήσεις του τότε οι μύες του σώματος χαλαρώνουν καθώς δεν υπάρχει μυϊκός τόνος. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την γλώσσα, η οποία είναι κι αυτή είναι ένας μεγάλος μυς. Εάν ο πάσχοντας λοιπόν βρίσκεται στην ύπτια θέση (αν