Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πνιγμονή από ξένο σώμα

Πνιγμονή  συμβαίνει  όταν  ένα  ξένο  σώμα, για  παράδειγμα ένα  κομμάτι τροφής, σφηνώνεται  στο  πίσω   μέρος  του  λαιμού  φράζοντας  την είσοδο του  αέρα στους πνεύμονες. Πρόκειται για μία εξαιρετικά επείγουσα  κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους  παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η ψυχραιμία και η γνώση  βασικών χειρισμών τους οποίους όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε μπορεί  να αποδειχθούν σωτήριες.   

Ενήλικες

Εάν το άτομο βήχει, μην επιχειρήσετε να του δώσετε χτυπήματα στην πλάτη όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σταθείτε δίπλα του και παρακινείστε το να βήξει. Το γεγονός ότι βήχει σημαίνει ότι περνάει αέρας και με την πίεση αυτή του αέρα το ξένο σώμα θα βγει απελευθερώνοντας τον αεραγωγό. Εάν δοθούν χτυπήματα στην πλάτη υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να μετακινήσουν το ξένο σώμα και να φράξουν τελείως τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια.

Εάν το άτομο σταματήσει να βήχει ή δεν βήχει καθόλου, στην εναγώνια προσπάθειά του να μας δείξει  ότι πνίγεται, αρπάζει το λαιμό του με τα δύο του χέρια δείχνοντας το πρόβλημα  που υπάρχει  (παγκόσμιο σημείο πνιγμονής).


Βάλτε το άτομο να σκύψει μπροστά και στηρίξτε το σώμα του με το ένα σας χέρι. Δώστε μέχρι 5 απότομα χτυπήματα με την παλάμη του άλλου σας χεριού, ανάμεσα στις ωμοπλάτες.

Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε κοιλιακές ωθήσεις (χειρισμός Heimlich). Σταθείτε  πίσω από το άτομο και περάστε τα χέρια σας κάτω από τις μασχάλες του. Κάντε το ένα σας χέρι γροθιά, κλείστε το άλλο επάνω του και τοποθετήστε στην κοιλιά λίγο πιο πάνω από τον ομφαλό. Ρίξτε το άτομο προς τα μπροστά και τραβήξτε απότομα προς τα μέσα και πάνω. Εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις.

    

Συνεχίστε εναλλάσσοντας 5 χτυπήματα στην πλάτη με 5 κοιλιακές ωθήσεις μέχρι να          απομακρυνθεί το ξένο σώμα. Εάν οι ενέργειες αυτές αποτύχουν και το άτομο χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε το άτομο προσεκτικά στο έδαφος, ειδοποιήστε το ΕΚΑΒ και εφαρμόστε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (συμπιέσεις και εμφυσήσεις). Μην σταματήσετε τις προσπάθειές σας μέχρι την άφιξη του  ασθενοφόρου.

Οι  φωτογραφίες είναι από το βιβλίο μου «Πρώτες Βοήθειες και Ειδικές  Καταστάσεις» εκδόσεις Δίσιγμα, 2019
Φωτογράφος: Θεοφάνης Παπαευστρατίου

Σχόλια

 1. Ευχαριστούμε για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχω το βιβλίο και είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο. Πιστεύω δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σας ευχαριστώ πολύ Σίσυ και Νίκο είσαστε Καταπληκτική!!!
  Με βοηθήσατε πολύ και είδη και στην πράξη!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστούμε πολύ για τις τόσο αναλυτικές πληροφορίες.Νικο και Σίσσυ είστε καταπληκτικοί δάσκαλοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η ενημερωση είναι η καλυτερη πρόληψη!ευχαριστούμε πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Συγχαρητήρια! Τόσο σημαντικές πληροφορίες! Ευχαριστούμε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συγχαρητήρια!! Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Συγχαρητήρια!! Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Εξαιρετικό άρθρο! Ιδιαίτερα χρήσιμο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εξαιρετικό άρθρο! Ιδιαίτερα χρήσιμο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Απλά κατανοητά χρήσιμα και πρακτικά , απαραίτητες γνώσεις για όλους μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Μπράβο!!! Περιμένουμε και νέες αναρτήσεις!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άλλο λιποθυμία, άλλο ανακοπή!

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις αυτές συγχέονται, άλλες φορές εξαιτίας του άγχους, άλλες εξαιτίας ελλείμματος εκπαίδευσης ενώ κάποιες φορές μία λιποθυμία “βαφτίζεται” ως ανακοπή με απώτερο σκοπό την συγκομιδή likes και κοινοποιήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την προβολή αυτών που επανάφεραν τ o άτομο στη ζωή από την “ανακοπή - λιποθυμία”.   Ας δούμε πρώτα τι θα πρέπει να γίνει όταν ένα άτομο καταρρεύσει και στη συνέχεια θα αναλυθούν με περισσότερη λεπτομέρεια όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε μόλις κάποιος καταρρεύσει και εφόσον ο χώρος είναι ασφαλής είναι να ελέγξετε αν υπάρχει αντίδραση, αν έχει δηλαδή αισθήσεις. Αυτό γίνεται δίνοντας δύο ερεθίσματα.                                                                                        Έλεγχος ανταπόκρισης Κουνώντας ελαφρά από τους ώμους του θύματος φωνάξτ

Αντιμετώπιση πνιγμονής σε ενήλικες

Πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής, σφηνώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού φράζοντας την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες. Πρόκειται για μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η ψυχραιμία και η γνώση βασικών χειρισμών τους οποίους όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.  Αντιμετώπιση  • Εάν το άτομο βήχει, μην επιχειρήσετε να του δώσετε χτυπήματα στην πλάτη όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σταθείτε δίπλα του και παρακινείστε το να βήξει. Το γεγονός ότι βήχει σημαίνει ότι περνάει αέρας και με την πίεση αυτή του αέρα το ξένο σώμα θα βγει απελευθερώνοντας τον αεραγωγό. Εάν δοθούν χτυπήματα στην πλάτη υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να μετακινήσουν το ξένο σώμα και να φράξουν τελείως τον δρόμο του αέρα προς τα πνευμόνια.  • Εάν το άτομο σταματήσει να βήχει ή δεν βήχει καθόλου, στην εναγώνια προσπάθειά του να μας δείξει ότι πνίγεται

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως