Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μία τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη μπορεί να είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά απ' ότι στους ενήλικες, κυρίως γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι.

Αντιμετώπιση πνιγμονής στα παιδιά

·         Εάν το παιδί βήχει, ΜΗΝ παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να  κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.


·         Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Βάλτε το παιδί να  σκύψει μπροστά και στηρίξτε το σώμα του με το ένα σας χέρι. Δώστε μέχρι 5 απότομα χτυπήματα με την παλάμη του άλλου σας  χεριού, ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Στα μικρότερα παιδιά μπορείτε να δώσετε τα χτυπήματα τοποθετώντας τα πάνω στα γόνατά σας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο  σώμα.


·         Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε κοιλιακές ωθήσεις (χειρισμός  Heimlich). Χαμηλώσετε το σώμα σας  ή γονατίσετε πίσω  από το παιδί  και περάστε  τα  χέρια  σας  κάτω  από  τις  μασχάλες  του. Κάντε  το  ένα  σας  χέρι  γροθιά, κλείστε  το  άλλο  επάνω  του  και  τοποθετήστε  τα  στην  κοιλιά του, λίγο  πιο  πάνω  από  τον ομφαλό. Ρίξτε  το  παιδί  προς  τα μπροστά και  τραβήξτε  απότομα  προς  τα  μέσα  και  πάνω. Εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Συνεχίστε εναλλάσσοντας 5 χτυπήματα στην πλάτη με 5 κοιλιακές ωθήσεις μέχρι να απομακρυνθεί το ξένο σώμα.


                

·    Εάν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε το ανάσκελα, ανοίξτε το στόμα του και ελέγξτε εάν το ξένο σώμα είναι ορατό. Εφόσον το ξένο σώμα φαίνεται σχηματίστε τον δείκτη σας σαν αγκίστρι και προσπαθήστε προσεκτικά από την άκρη να το αφαιρέσετε. Μην επιχειρήσετε όμως μια τυφλή σάρωση του στόματος.


· Εάν το ξένο σώμα δεν φαίνεται ειδοποιήστε το ΕΚΑΒ και εφαρμόστε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (συμπιέσεις και εμφυσήσεις).

Αντιμετώπιση πνιγμονής στα βρέφη

·         Τοποθετήστε  το  βρέφος  μπρούμυτα  πάνω  στο  πήχη  του  χεριού  σας με  το  κεφάλι  χαμηλότερα. Κρατώντας  με  τα δάχτυλά  σας  το  πηγούνι  του, έτσι  ώστε  να  υποστηρίζετε  το  κεφάλι, δώστε  με  τη  βάση  της  παλάμης  σας  μέχρι  5  χτυπήματα  ανάμεσα  στις  δύο  ωμοπλάτες

·    Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα γυρίστε το βρέφος ανάσκελα πάνω στον πήχη του άλλου σας χεριού, υποστηρίζοντας συνεχώς με την παλάμη σας το πίσω μέρος του κεφαλιού και διατηρώντας την κλίση προς τα κάτω. Εφαρμόστε έως 5 θωρακικές ωθήσεις στο κέντρο του στήθους έτσι ώστε το στέρνο να υποχωρεί σε κάθε συμπίεση περίπου κατά το ένα τρίτο του βάθους του. Συνεχίστε εναλλάσσοντας 5 χτυπήματα στην πλάτη με 5 θωρακικές ωθήσεις μέχρι ν' απομακρυνθεί το ξένο σώμα.

           

·    Εάν αυτό δεν επιτευχθεί και το βρέφος χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε το ανάσκελα πάνω σε μία σκληρή επιφάνεια (π.χ. ένα τραπέζι), ανοίξτε το στόμα του και ελέγξτε εάν το ξένο σώμα είναι ορατό. Εφόσον το ξένο σώμα φαίνεται σχηματίστε το μικρό σας δάχτυλο σας σαν αγκίστρι και προσπαθήστε προσεκτικά από την άκρη να το αφαιρέσετε. Όπως ήδη προαναφέρθηκε μην επιχειρήσετε μια τυφλή σάρωση του στόματος.


·         Εάν το ξένο σώμα δεν φαίνεται ειδοποιήστε το  ΕΚΑΒ και εφαρμόστε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση  (συμπιέσεις και εμφυσήσεις).


   Πρώτη δημοσίευση 22/01/2021 στο parentshug.eu                                                                           

   Οι φωτογραφίες του κειμένου είναι από το βιβλίο μου                                                  "Πρώτες Βοήθειες και Ειδικές Κατάστάσεις", Εκδόσεις Δίσιγμα, 2019


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Διανύοντας ήδη τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι  τα  προβλήματα  που  μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε. Τα  άτομα  που  διατρέχουν  μεγαλύτερο  κίνδυνο  είναι  όσα  ανήκουν  στις  ευπαθείς  ομάδες, δηλαδή  τα  μικρά  παιδιά, οι  υπερήλικες, όσοι  πάσχουν  από  χρόνια  νοσήματα, οι  παχύσαρκοι  και  όσοι  εργάζονται  ή  αθλούνται  σε  θερμό  περιβάλλον.  Εκτός  από  την  υψηλή  θερμοκρασία, η  υγρασία  αποτελεί  έναν  εξίσου  επιβαρυντικό  παράγοντα  καθώς  σε  συνθήκες  υψηλής  υγρασίας  το  σώμα  μας  αδυνατεί  να  αποβάλλει  θερμότητα  με  την  εξάτμιση  του  ιδρώτα.                                Φωτογραφία από  vargazs  από το  Pixaba y   Θερμική   εξάντληση Η  θερμική  εξάντληση  προκαλείται  εξαιτίας  της  υπερβολικής  απώλειας  υγρών   (νερού  και  ηλεκτρολυτών)  λόγω  εφίδρωσης, ύστερα  από  παρατεταμένη  έκθ

Ηλιακά εγκαύματα

Μαζί με τα καλοκαιρινά μπάνια έρχονται πολλές φορές και τα ηλιακά εγκαύματα. Η έκθεση στον ήλιο είναι βέβαια ωφέλιμη καθώς βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει τη  βιταμίνη D , η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ήπια ή και σοβαρότερα προβλήματα. Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι ότι τα ηλιακά εγκαύματα προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και όχι από τη θερμότητα, μπορεί δηλαδή να συμβούν ακόμη και σε κρύο περιβάλλον.  Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και τις συννεφιασμένες μέρες, καθώς έως και το 80% των υπεριωδών ακτινών διαπερνούν τα σύννεφα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ηλιακά εγκαύματα εμφανίζονται στα σημεία του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως η πλάτη, τα πόδια και το πρόσωπο προκαλώντας ουσιαστικά επιφανειακές βλάβες του δέρματος. Το δέρμα, όμως, είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος συμβάλλοντας σε μια σειρά από ζωτικές διαδικασίες ό

Πνιγμονή σε παιδιά και βρέφη

Ο απόλυτος εφιάλτης κάθε γονιού. Μια τόσο σοβαρή κατάσταση η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ταχύτατα από αυτούς που θα βρεθούν δίπλα στο παιδί την δεδομένη στιγμή, η κατάληξη θα είναι μοιραία. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα βρέφη συμβαίνει πιο συχνά, απ’ ότι στους ενήλικες, κυρίως, γιατί ο αεραγωγός τους είναι μικρότερος από αυτόν των ενηλίκων και η γλώσσα τους μεγαλύτερη σε αναλογία προς το κεφάλι. Αντιμετώπιση πνιγμονής σε παιδιά • Εάν το παιδί βήχει, μην παρεμβαίνετε επιχειρώντας χτυπήματα στην πλάτη. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας που ακούγεται δυνατά και το παιδί μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή πριν βήξει.  • Εάν το παιδί ΔΕΝ βήχει, εφαρμόστε έως 5 χτυπήματα στην πλάτη. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα χτυπήματα στην πλάτη γίνονται όπως και στους ενήλικες. Στα μικρότερα μπορούμε να τα δώσουμε τοποθετώντας τα στα γόνατά μας με το κεφάλι τους χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  • Εάν αυτό δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα εφαρμόστε έως 5 κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές γίνονται όπως